200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο "Ευγενίας Αντωνίου Σκιαθά"

Ανθολογία Culturebook

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση:

με τον σκληρό βηματισμό της Ιστορίας

στο φως της δικαίωσης

Εισαγωγή - Επιμέλεια Αφιερώματος: Άννα Αφεντουλίδου - Αντώνης Δ.Σκιαθάς

Εισαγωγή

Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την πολύ σημαντική, για την εθνική μας πορεία αλλά και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία, έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται να αναλύσουμε περαιτέρω την σημασία ενός τέτοιου γεγονότος, εξάλλου είναι κάτι που η διεθνής του απήχηση στη δημόσια σφαίρα την επιβεβαιώνει συνεχώς.

Το culturebook δεν θα μπορούσε να μη συμμετάσχει σε έναν τέτοιον εορτασμό και μάλιστα με τρόπο που θεωρούμε ότι προάγει σημαντικά την ελληνική πεζογραφία, θέτοντας μία σημαντική ψηφίδα για τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του μέλλοντος για την αποτύπωση της σημερινής λογοτεχνικής συνθήκης αναφορικά με την Ελληνική Επανάσταση -ή πιο απλά, για το ποια είναι η σχέση των σύγχρονών μας πεζογράφων με την ιστορική αυτή περίοδο. Εκτός από τη συμβολή μας στη μνημείωση της κρίσιμης αυτής περιόδου της εθνικής μας ιστορίας, η Ανθολογία μας έχει μιαν ιδιαιτερότητα ακόμη. Συγκροτείται από αφηγήματα που συνεγράφησαν ειδικά για το culturebook ικανοποιώντας μιαν ειδική συνθήκη: τα αφηγηματικά υποκείμενα να είναι επί το πλείστον ενδοδιηγητικά και να δρουν αναβιώνοντας περιστατικά της περιόδου ή συνομιλώντας με πρόσωπα μείζονα ή ελάσσονα της περιόδου από τον Μάρτιο του 1821 έως τον Σεπτέμβριο του 1831. Συνοδευτικά των αφηγηματικών κειμένων, αποθησαυρίζονται πραγματολογικά στοιχεία για τα γεγονότα ή τα ιστορικά πρόσωπα στα οποία αναφέρεται η μυθοπλασία. Τέλος, η ανθολογία μας πλαισιώνεται με πολύτιμα αρχειακά τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο «Ευγενίας Αντωνίου Σκιαθά».

Ευελπιστώντας ότι, με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουμε, κατά το μέρος που μας αναλογεί, στον ουσιαστικό εορτασμό αυτής της εμβληματικής επετείου, υπογραμμίζουμε ότι προσδοκία μας αποτέλεσε να μεταβιβάσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα: αναβιώνοντας την ιστορική εμπειρία  αναβιώνουμε και την προοπτική για την ανασύνταξη των δυνάμεων, τη συσπείρωση των ελπίδων και την αναζήτηση νέων προοπτικών στην ατομική και συλλογική μας ζωή. Μια που στον χωροχρόνο της ανάγκης, της αγωνίας και της αβεβαιότητας, όπου είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε, η ομορφιά, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς: ως συνώνυμο της λογοτεχνικής απόλαυσης, μπορεί ακόμη να σώσει τον κόσμο μας.

Άννα Αφεντουλίδου

Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Οι συγγραφείς που ανθολογούνται στον παρόντα τόμο είναι κατά αλφαβητική σειρά:

Ευάγγελος Αυδίκος, Άννα Αφεντουλίδου, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Τζούλια Γκανάσου, Φανή Κεχαγιά, Σοφία Μπραϊμάκου, Λιάνα Σακελλίου, Μαρία Σκιαδαρέση, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Εύα Στάμου, Χρύσα Φάντη.

Β΄ ΜΕΡΟΣ


Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved