Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα

Το Γραφείο Ποιήσεως και το Γραφείο Πεζογραφίας του Culture Book, επιθυμώντας να συμβάλουν στις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες των δύσκολων καιρών μιας εποχής γεμάτης αντιφάσεις, προσκάλεσαν λογοτέχνες να συμμετάσχουν στην θεματική "Λογοτεχνία και κοινωνική πραγματικότητα".

Δε θα λένε: Τον καιρό που το παιδί πετούσε βότσαλα πλατιά στου ποταμού το ρέμα.
Θα λένε: τον καιρό που ετοιμάζονταν οι μεγάλοι πόλεμοι.
Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί
Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;

(Μπέρτολτ Μπρεχτ)


Τι σκέφτεστε για τη σχέση του σύγχρονου λογοτέχνη με την κοινωνική πραγματικότητα γύρω του/μας; Πόσο τον/μας επηρεάζει; Πόσο τον/μας εμπνέει;

Επιμέλεια αφιερώματος: Άννα Αφεντουλίδου - Ελευθερία Θάνογλου

Featured 

Μάνια Μεζίτη - Ο λογοτέχνης και η λογοτέχνιδα υπάρχουν στην κοινωνική πραγματικότητα όπως όλοι οι πολίτες

maketa-teliki

Η κοινωνική πραγματικότητα, όπως και η ζωή, δεν ρωτάει αν θέλουμε να συμβεί. Απλώς, συμβαίνει. Συμβαίνει και εξελίσσεται με τον δικό της τρόπο σε κάθε ιστορική περίοδο. Ο λογοτέχνης και η λογοτέχνιδα υπάρχουν στην κοινωνική πραγματικότητα όπως όλοι οι πολίτες. Το γεγονός πως ασχολούνται με έντεχνη εργασία δεν τους καθιστά ούτε περιθωριακούς ούτε καταραμένους ούτε αριστοκράτες. Το μόνο που ίσως τους καθιστά (ή τουλάχιστον θα όφειλε) είναι περισσότερο ευαίσθητους, αλλά και ευαισθητοποιημένους απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα, ιδίως επειδή διαθέτουν τη δεξιότητα της παρατήρησης. Παρατηρούν τη φύση, τον συνάνθρωπο, τον εαυτό τους, τα γραπτά των άλλων. Παρατηρούν, ενώ συγχρόνως γράφοντας ενδοσκοπούνται. Συνεπώς, μοιάζουν να γνωρίζουν. Από το σημείο της επίγνωσης ως τη δράση χρειάζεται δρόμος. Ο λογοτέχνης και η λογοτέχνιδα μάλλον οφείλουν στη συλλογική δράση το ίδιο ποσοστό που οφείλουν και στην Τέχνη τους, προκειμένου να αλλάξουν όσα φοβούνται, όσα τους καθηλώνουν, όσα τους απειλούν. Οι λογοτέχνες, όσο λογοτέχνες κι αν είναι, παραμένουν πολίτες, και συνήθως σε χαλεπούς καιρούς καλούνται να αλλάξουν το παράδειγμα. Είτε γράφοντας, είτε ενεργώντας ή και με τα δύο μαζί.

ΥΓ. Όπου λογοτέχνης και πολίτης συμπεριλαμβάνονται στη σκέψη μου και καταλαμβάνουν χώρο ίσης αξίας και σημασίας τα θηλυκά «λογοτέχνιδα και πολίτισσα», καθώς και τα ουδέτερα «λογοτέχν@ και πολίτ@». Ώσπου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση στη γραμματική και να υιοθετηθεί από την καθομιλουμένη, διατηρώ εν γνώση μου, όπου αυτό αρμόζει, αλλά και για λόγους αισθητικής του κειμένου, μόνο το αρσενικό άρθρο, έστω κι αν πράγματι πιστεύω πως υποδηλώνει την ηγεμονία του αρσενικού στη γλώσσα μου και πως η γλώσσα μου είναι προϊόν μιας πατριαρχικής κοινωνίας. 

Αριάδνη Καλοκύρη - Λίγο μετά
VIDEOS - Sunday 4 September 2022
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved