Scroll Top

Exitirion – (exitirion.wordpress.com)

Exitirion – ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΣΤΑΚΑ – exitirion.wordpress.com

Το Εξιτήριον είναι γέννημα θρέμμα των μαθημάτων βιωματικής γραφής στη Λάρισα. Το ζήτησαν και το απαίτησαν με ενθουσιασμό οι μαθητές μου. Έτσι, είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από την αγάπη πολλών ανθρώπων για τη λογοτεχνία. Ένας χώρος να μοιραστούμε τις ανακαλύψεις μας και τα γραπτά μας, έχοντας πάντα στο μυαλό τα λόγια του Κώστα Ριτσώνη πως «είμαστε απλώς τα χαλίκια πάνω στα οποία πατάνε τα πόδια των μεγάλων συγγραφέων».
Αυτή είναι και η προγραμματική μας διακήρυξη, αν θέλετε, μαζί με την πεποίθηση να προστατέψουμε τα καημένα τα δεντράκια και τα δάση που καρατομούνται για να τυπώσουμε τις συλλογές μας. Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη μας εμφάνιση, πριν ακόμη λειτουργήσει ο ιστότοπος, έγινε πριν ένα χρόνο ακριβώς με ένα ψηφιακό βιβλιαράκι «όταν μιλούν οι τρελοί» από μια άσκηση στη διάρκεια των μαθημάτων. Προχωρώντας έχουμε διαθέσει δωρεάν 8 βιβλία ανοιχτού περιεχομένου στο διαδίκτυο μεταξύ των οποίων δύο σημαντικά δοκίμια για την ποίηση του Μιχάλη Πιερή και του Κώστα Σοφιανού, καθώς και τα ποιήματα του Ηλία Τσέχου. Έχουμε στα σκαριά διάφορα ακόμη μεταξύ των οποίων κι ένα επιστημονικής υφής για τους «Ψεκασμούς», που θα συζητηθεί ιδιαίτερα.Το Εξιτήριον είναι υπερήφανο για τη συνεργασία με το Ιταλικό ψηφιακό περιοδικό για την ποίηση Inverso που το διευθύνουν δυο νεότατοι Ιταλοί ποιητές ο Mattia Tarantino μόλις 18 ετών, από την Αβέρσα και ο Gabriele Galloni, 23 ετών, από τη Ρώμη. Τα παιδιά μου έκαναν την τιμή να με βάλλουν στην συντακτική ομάδα του περιοδικού από το ξεκίνημά του κι έτσι τους πρότεινα διπλή συνεργασία: να δημοσιεύουν εκείνοι έναν Έλληνα ποιητή, και την ίδια μέρα να δημοσιεύουμε εμείς έναν Ιταλό. Η συνεργασία μας προχωράει απρόσκοπτα χάρη στον χαλκέντερο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο που μεταφράζει τους Έλληνες στα Ιταλικά, ενώ τους νέους Ιταλούς ποιητές τους έχω αναλάβει προσωπικά. ¨Έχουμε επιπλέον τη χαρά στην συντακτική ομάδα του Inverso να συμμετέχουν ο Κωστής Παπαζάκ και ο Ευθύμιος Λέντζας που αποτελούν και τον κορμό του Εξιτηρίου, κι επιτρέψτε μου να σας εκφράσω το αίσθημα υπερηφάνειας που με διακατέχει βλέποντας στις δύο πρώτες θέσεις των στατιστικών του Inverso να φιγουράρουν δύο μαθητές μου: ο Ευθύμιος Λέντζας που σάρωσε στην Ιταλία και η Παναγιώτα Τσιανογιάννη. Πολύ πιο κάτω βρίσκουμε τους Ιταλούς…
Σε συνεργασία με το Διεθνές Κίνημα Ποιητών διοργανώσαμε μια βραδιά για «Έναν κόσμο δίχως τείχη» στο συνεργατικό καφενείο Λάρισας με τη συμμετοχή 30 και πλέον ποιητών από όλη την Ελλάδα. Προσκαλέσαμε και παρουσιάσαμε στη Λάρισα τον μέγιστο Ισπανό Ελληνιστή Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο και τον ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας Νίκο Λάζαρη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Στον ίδιο χώρο κάναμε και τις παρουσιάσεις των ποιητικών συλλογών της Ελευθερίας Θάνογλου και του Αγγελή Μαριανού. Είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στο ” Λίντο”,
Λάρισα, την Χλόη Κουτσουμπέλη μαζί με τους μαθητές μου το τελευταίο της βιβλίο. Το «Σημείωμα της Οδού Ντεσπερέ» λοιπόν έκανε την πανελλήνια πρώτη του παρουσίαση στο Εξιτηρίον. Δεύτερη μεγάλη δράση μετά τα «Τείχη» το θέμα μας «Μετά τη βροχή» στην οποία ανταποκρίθηκαν 40 περίπου ποιητές και πεζογράφοι….
Το Εξιτήριον λοιπόν, το βάπτισε ο Κωστής Παπαζάκ και πέραν αυτού είναι ο υπεύθυνος δημιουργικού, art director και web master που φροντίζει την λειτουργία και την συντήρηση του Ιστότοπου. Αρχισυντάκτες είναι ο Ευθύμιος Λέντζας και ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος ο οποίος με το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο μας παρέχει την αλώ της επικαιρότητας.
Το Εξιτήριον γεννήθηκε ως προέκταση των μαθημάτων βιωματικής γραφής κι είναι λογικό να κρατάει τον «διδακτικό» του χαρακτήρα με τις διάφορες στήλες του. Τα «Ερείσματα», κάθε Πέμπτη, είναι μια διαρκής ανθολογία ελληνικής και ξένης ποίησης, Οι «Παραναγνώσεις», κάθε Παρασκευή, μας δίνουν δοκίμια για την γραφή και την ανάγνωση και κριτικές παρουσιάσεις βιβλίων. Ο Κώστας Ρεούσης κάθε Σάββατο και ο Νίκος Λέκκας κάθε Δευτέρα χρωματίζουν με τις δικές τους πινελιές την σελίδα μας, δίνοντάς της αληθινή ζωή. Δειλά-δειλά τα παιδιά μου δίνουν τη χαρά να ανεβάζουν κάτι από το προσωπικό μου αρχείο.

Τι άλλο; Πεποίθησή μου είναι πως με κάθε μέσο πρέπει να συμπεριφέρεσαι όπως ο Άστορ Πιατσόλα με το τάνγκο: να το παίρνεις στα χέρια σου και να το τραβάς ως τα άκρα, να το ξεχειλώνεις. Να εξαντλείς κάθε δυνατότητα που σου αποκρύβει. Πιάσαμε λοιπόν το διαδίκτυο και το οδηγούμε στα άκρα: με ήχο, με εικόνα και με βίντεο. Δοκιμάστε τα σηματάκια στην πρώτη σελίδα: θα ακούσετε απαγγελίες ποιημάτων, θα συνδεθείτε με το ραδιόφωνο και το κανάλι μας στο youtube, και στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο όπου διαθέτουμε δωρεάν τα e-book ή τα ψηφιακά βιβλία μας ανοιχτού περιεχομένου.