Scroll Top

Αλέξανδρος Βαναργιώτης

Υπεύθυνη στήλης | Ηρώ Νικοπούλου

Η στήλη αυτή ασχολείται αποκλειστικά με το μικρό διήγημα, που τις τελευταίες τρεις τουλάχιστον δεκαετίες έχει αγαπηθεί για την αμεσότητα και την σπιρτάδα του, ανταποκρίνεται στους ρυθμούς της ψηφιακής εποχής και έχει αναδειχθεί ως νέο λογοτεχνικό είδος. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης και θεωρητικής προσέγγισης πολλών Διεθνών Συνεδρίων. Μικρό διήγημα, μικροδιήγημα, μικροαφήγημα, ιστορία μπονζάι, flash fiction, short story, minicuento, nanocuento κ.ά ορίζουν τον τρόπο και τον στόχο της μικρής σε αριθμό λέξεων μυθοπλαστικής φόρμας, που χαρακτηρίζεται από πλοκή και χαρακτήρες, από υπαινικτικότητα και αφαίρεση, συχνά έχει ανοιχτό τέλος και πάντοτε ζητά την ενεργή συμμετοχή του αναγνώστη, που καλείται να συμπληρώσει την πλοκή, όπως φαίνεται καθαρά στην πιο γνωστή σύντομη ιστορία του 20ου αιώνα, που αποδίδεται στον Χέμινγουέι: «Προς πώληση: βρεφικά παπούτσια εντελώς αφόρετα».

Η στήλη θα φιλοξενεί κάθε μήνα ένα συγγραφέα με τρία αδημοσίευτα διηγήματά του, το αφιέρωμα θα ολοκληρώνεται με μία συνέντευξή του την τέταρτη εβδομάδα.

                                                                    Χαονία

«Δεν έχει καμία σχέση το όνομα της αρχαίας περιοχής με το σύγχρονο χάος, την αυθαίρετη δόμηση, την αδέξια οδήγηση και τα διπλοπαρκαρίσματα. Οι δεκάδες αστυνομικοί δεν καταφέρνουν να βάλουν μια τάξη. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι τρύπες και σαμαράκια, ενώ οι μερσέντες αποτελούν μόδα. Παλιές μεταχειρισμένες από τη Γερμανία ή πανάκριβες καινούργιες για τους νεόπλουτους. Σε πολλές από τις παλιές βάζουν για καύσιμο αντί για πετρέλαιο τηγανόλαδο που παίρνουν από τα μαγαζιά της παραλίας».
— Το καίει κανονικά χωρίς πρόβλημα, μας είπε ένας γνωστός.
«Πράγματι. Πολλές από αυτές μας προσπερνούν τα πρωινά που πηγαίνουμε στο σχολείο. Το καταλαβαίνουμε γιατί μετά μας έρχεται μυρουδιά από τηγανητά καλαμαράκια, ψάρια ή πατάτες. Έχει και τα ευτράπελά της η κατάσταση…»

 Aλέξανδρος Βαναργιώτης (Τρίκαλα Θεσσαλίας, 1966). Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων. Εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι αποσπασμένος στο Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» Μεσοποτάμου, των Αγίων Σαράντα στη Βόρεια Ήπειρο. Δημοσίευσε τις συλλογές διηγημάτων Διηγήματα για το τέλος της μέρας (Εκδόσεις Λογείον, Τρίκαλα, 2009), Η θεωρία των χαρταετών (Εκδόσεις Παράξενες Μέρες, Ρέθυμνο, 2013) και Κατά μήκος της εθνικής οδού (Εκδόσεις Εύμαρος, Αθήνα, 2019). Το 2022 κυκλοφόρησε σε ebook (ηλεκτρονικό βιβλίο)από το περιοδικό «Εξιτήριον» η εργασία του «Άνθη της λύπης», που εμπεριέχει μια επιλογή επιτύμβιων επιγραμμάτων από την Παλατινή Ανθολογία και την απόδοσή τους στα νέα ελληνικά.