Μια ιστορία

9-Γυναίκα με καπέλο, 50Χ35 εκ., ακρυλικό σε καμβά

27-Κατασκευή σε πλεξιγκλας ΙΙ, 24Χ24Χ10 εκ.

26-Κατασκευή σε πλεξιγκλας, 24Χ23Χ10 εκ.

25-Ενσυναίσθηση, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

24-Ύπαρξη, 50Χ35 εκ. κάρβουνο σε χαρτί

Στρατής Πασχάλης

stratis-paschalis

Ένας καφές με τον Νίκο Καρούζο

Τον Νίκο Καρούζο τον γνώρισα και τον συναναστράφηκα λίγο. Μου έδειξε εκτίμηση και συμπάθεια ευθύς εξαρχής. Κάποια στιγμή είχε έρθει στο σπίτι μου με μια κοινή μας φίλη. Εγώ, πολύ νέος, εκείνος, σπουδαίος πια.
  Μια μέρα θέλησε να πιούμε έναν καφέ οι δυο μας. Καθίσαμε στο στο «Dolce», το σημερινό «Φίλιον». Συζητήσαμε ήρεμα και φιλικά. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του είχε χαθεί, μιλούσε γλυκά και ήπια. Θυμάμαι μια αναφορά του στον Χέλντερλιν απίστευτου θαυμασμού, αλλά και την αποδοχή του για τον Ελύτη – πρώτη φορά – πως είναι σπουδαίος ποιητής, μ΄όλες τις αντιρρήσεις του για επί μέρους θέματα.
  Όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε προσφέρθηκα να πληρώσω τους καφέδες. Δεν δέχτηκε με τίποτα. Επέμεινε με πείσμα να πληρώσει εκείνος. Ήμουνα βέβαιος ότι το έκανε με θυσία και ότι έτσι μου έδειχνε την εκτίμησή του. Όταν μετά από λίγο προχωρήσαμε στη Σκουφά, εγώ θα έπαιρνα λεωφορείο. Του είπα: «Δεν έρχεσαι κι εσύ, Νίκο. Προς την ίδια κατεύθυνση πηγαίνουμε». «Όχι, Στρατή», μου απάντησε, «προτιμώ να κάνω μια μεγάλη βόλτα ως το σπίτι μου. Μου αρέσει να περπατώ…» Με χτύπησε στο ώμο στοργικά. Φεύγοντας δεν ξέρω γιατί είχα την αίσθηση, ή την ψευδαίσθηση, πως είχε δώσει και τα τελευταία χρήματα που είχε πάνω του, μόνο και μόνο για να με τιμήσει. Κι ας ήμουνα νέος κι εντελώς ασήμαντος μπροστά σ' εκείνον.
  Με συγκινεί τόσο βαθιά μέχρι σήμερα που το καταγράφω. 

Η ποιητική σηματοδότηση μιας επανεκκίνησης/Βικτωρί...
Wislawa Szymborska "ΚΗΔΕΙΑ 2" - (Μεταφραστική δοκι...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved