Scroll Top

PWPF – 2022 – HOME

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» PWPF 2022
“Από τον Ιπποκράτη στο poetry theraphy”
1-4/09/2022 ΠΑΤΡΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Με πολλές σημαντικές διεθνείς συμμετοχές και ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί φέτος το 5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival» που θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 4 Σεπτεμβρίου σε διαφορετικούς χώρους πολιτισμού της Πάτρας και όχι μόνο.

Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακής διεξαγωγής του φεστιβάλ, η Πάτρα θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει και πάλι δια ζώσης 65 σημαντικούς ποιητέςαπό 12 διαφορετικές χώρες εκ των όποιων οι 20 από το εξωτερικό. Το φετινό πρόγραμμα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες και το κοινό, με επισκέψεις σε αναγνώσεις σε ιδιαίτερους χώρους και με εναλλακτικούς τρόπους.

Η θεματική του PWPF2022 αφορά στην ίαση της τέχνης και ειδικότερα της ποίησης, με τίτλο «Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy» όποτε και το πρόγραμμα όλων των δράσεων σχεδιάστηκε με σκοπό να δημιουργεί μια συνεχόμενη αλληλεπίδραση των τεχνών, της ποίησης και της ψυχολογίας.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν πρωινά και βραδινά σε διαφορετικούς κάθε φορά χώρους της Πάτρας όπως το Θέατρο Επίκεντρο, το Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά, η Αχάϊα Clauss και η Βίλλα Κόλλα, ενώ η τελευταία ανάγνωση θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία με ολοήμερη εκδρομή βιωματικού χαρακτήρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον ξεναγήσεις, γευσιγνωσία, οινογνωσία και δραστηριότητες πολιτιστικού τουρισμού με στόχο να αποκτήσουν οι καλεσμένοι την καλύτερη δυνατή εμπειρία από τον τόπο μας!

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν σημαντικοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων οι Πρέσβεις των συνεργαζόμενων χωρών, αναγνωρισμένοι με διεθνές κύρος πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες και εκπρόσωποι φορέων.

Ξεχωριστές στιγμές του Φεστιβάλ θα αποτελέσουν το αφιέρωμα στον Τίτο Πατρίκιο, η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα την Ίαση μέσω της Ποίησης, η επίσκεψη στο «Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά» με τις εκθέσεις μοντέρνας τέχνης από σημαντικούς απόδημους Έλληνες Καλλιτέχνες και η συναυλία μελοποιημένης ποιήσης με τίτλο «Σαν ένα ρίγος…» που θα πραγματοποιηθεί στην Τιμητική Βραδιά του Φεστιβάλ. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές για το κοινό με δωρεάν είσοδο.

Παράλληλα, το φεστιβάλ συνομιλεί μετις εικαστικές τέχνες και φιλοξενεί δυο εικαστικά project και ένα φωτογραφικό.

  • Art Platform | Lagrange Points

Με την ευκαιρία της συνεργασίας, της γκαλερί σύγχρονης τέχνης Cube Gallery και της Λιάνας Ζωζά, με την ιδιότητά της σαν επιμελήτρια, με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας δημιουργήθηκε η πλατφόρμα τέχνης Lagrange Points.

Η ιδέα προέκυψε, σχεδόν ταυτόχρονα με την πρόταση της παρουσίασης, των δύο on going art projects ”Open Studio” και ”Αόρατες Πόλεις | Invisible Cities” στην διάρκεια του Φεστιβάλ και κάτω από τον κοινό τίτλο ”L3 point” και παράλληλα με την επιθυμία της συνέχισης, των δημιουργικών συναντήσεων όλων των μορφών της τέχνης.

Αν και ο όρος είναι δανεικός από την μηχανική των ουράνιων σωμάτων, όπου πραγματεύεται τους κανόνες ισορροπίας και έλξης με τους οποίους λειτουργεί η σχέση και η συνύπαρξή τους, λειτουργεί με την ίδια ισορροπία και στην συνύπαρξη των διαφόρων μορφών τέχνης.

   -Peny Delta poet portaits

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ η φωτογράφος Peny Delta θα δημιουργήσει τα πορτρέτα των ποιητών και ποιητριών που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο αρχείο του Γραφείου Ποιήσεως καθώς και στην αντίστοιχη έκδοση του Φεστιβάλ…

To Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» Πάτρας και το CultureBook (culturebook.gr), με υποστηρικτές το Υπουργείο Εξωτερικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, την Πρεσβεία Ουγγαρίας, την Πρεσβεία Τσεχίας, την Πρεσβεία Πολωνίας, την Greek Library of London, την World Poetry Movement, το Θέατρο Επίκεντρο+, την Cube Gallery, το Friends Travel και άλλους φορείς. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού.

Δήλωση Αντώνη Δ. Σκιαθά (προέδρου Γραφείου Ποιήσεως)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας έχει δημιουργήσει ένα διεθνή θεσμό για τη λογοτεχνία που τιμά τα ελληνικά γράμματα, προβάλει την ελληνική ποίηση και φέρνει σε επικοινωνία Έλληνες ποιητές και Ελληνίδες ποιήτριες με αντίστοιχους ποιητές και ποιήτριες από όλο τον κόσμο.
Σε αυτή τη διαδρομή του ποιητές και ποιήτριες από πενήντα χώρες έχουν συνομιλήσει μεταξύ τους στο Patras Word Poetry Festival.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας στο Γραφείο Ποιήσεως που το φεστιβάλ είναι υπόθεση όλης της πόλης, καθώς θεσμοί πανελλήνιοι, περιφερειακοί τοπικοί, επιχειρήσεις, πολίτες στηρίζουν με όλους τους δυνατούς τρόπους τη διοργάνωση.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μερικοί από τους θεσμούς που το υποστηρίζουν.
Οι εκδόσεις που έχουν προγραμματίσει όπως και οι δράσεις σε διάφορους εμβληματικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής όπως η Achaia Clauss, το μουσείο “Diaspora” διαμορφώνουν την ταυτότητα του Φεστιβάλ
Ταυτόχρονα οι συνέργειες με φορείς πολιτισμού και η σύνδεση της Ποίησης με τις άλλες τέχνες όπως η μουσική τα, εικαστικά η φωτογραφία δημιουργούν όλα εκείνα που κάνουν μοναδικό το φεστιβάλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο της περιφέρειας και έχει ήδη ξεχωρίσει μεταξύ των πλέον αξιόλογων φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Κάθε χρόνο φιλοξενεί στην Πάτρα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ποιητικές αναγνώσεις, παρουσιάσεις ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτισμού. Έχει όραμα να προβάλει την ελληνική λογοτεχνική δημιουργία παγκοσμίως και να καταστήσει την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ένα ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας. Μέσα από τις δράσεις του συνομιλεί με έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο και καταγράφει τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.

*Η διοργάνωση του συνόλου του φεστιβάλ δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και η συμμετοχή του κόσμου είναι δωρεάν σε όλες τις δράσεις του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

ΜΕΛΩΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ

«Σαν ένα ρίγος…»

Όπως η νότα αγγίζει τη λέξη,

Και το οξυγόνο τη ζωή.

Η Μουσική παλεύει με τον στοίχο σε μια μάχη για τον έρωτα, τον άνθρωπο, την κοινωνία, την ύπαρξη, την αγάπη, το μίσος, το πάθος και τη φύση.

Συμμετέχουν:

Γιώργος Γεωργιάδης Μαντολίνο (ευήκοον μέλος)
Σάνη Πέτα Μαντολίνο (ευήκοον μέλος)
Γιάννης Αναγνωστόπουλος Κιθάρα
Θωμάς Παλλάς Κιθάρα
Ανδρέας Ζαφειρόπουλος Πιάνο
Θέμης Μαρτέκας Κρούστα

Ερμηνεύουν:

Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Δώρα Μπελέρη
Καλλιτεχνική Επιμέλεια
Γιάννης Αναγνωστόπουλος
Ενορχηστρώσεις
Γιάννης Αναγνωστόπουλος
Γιώργος Γεωργιάδης

Ποιητές/ποιήτριες

ΑΛΒΑΝΙΑ
Alma Braja

ΑΜΕΡΙΚΗ
Don Schofield

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Michailo Svidersky
Andrej Al Asadi
Gjoko Zdraveski

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Roman Kissiov
Nadya Radulova

ΙΤΑΛΙΑ
Mattia Tarantino

ΚΡΟΑΤΙΑ
Marija Dejanović

ΚΥΠΡΟΣ
Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Weiner Sennyei Tibor
Izsó Zita
Bék Timúr

ΠΟΛΩΝΙΑ
Anna Adamowicz,
Antonina Tosiek

ΣΕΡΒΙΑ
Ana Marija Grbić

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Petra Kolmancic

ΤΣΕΧΙΑ
Josef Hrdlička
Jan Škrob
Τim Postovit

ΕΛΛΑΔΑ

Κούλα Αδαλόγλου
Γιάννης Αλεξανδρόπουλος
Πόπη Αρωνιάδα
Άννα Αφεντουλίδου
Σπύρος Βρεττός
Θάνος Γώγος
Γιάννης Δούκας
Λένα Καλλέργη
Δημήτρης Καλοκύρης
Κώστας Καναβούρης
Μενέλαος Κάραλης
Χρήστος Κατρούτσος
Νίκος Κατσαλίδας
Γιώργος Κοζίας
Αλέξανδρος Κορδάς
Έλσα Κορνέτη
Δημήτρης Κοσμόπουλος
Γιώργος Κουτούβελας
Χλόη Κουτσουμπέλη
Κώστας Κρεμμύδας
Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος
Βασίλης Λαδάς
Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Αλεξάνδρα Μπακονίκα
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Κωνσταντίνος Μπούρας
Ηρώ Νικοπούλου
Βασίλης Πανδής
Φάνης Παπαγεωργίου
Σωτήρης Παστάκας
Τίτος Πατρίκιος
Αγγελική Πεχλιβάνη
Ελένη Σιγαλού
Αγγελική Σιδηρά
Αντώνης Σκιαθάς
Γιάννης Στεφανάκις
Μάνος Στεφανίδης
Βαγγέλης Τασιόπουλος
Γιάννης Τόλιας
Λίνα Φυτιλή
Θανάσης Χατζόπουλος

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Γραφείον Ποιήσεως
CultureBook
Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας
Πανεπιστήμιο Πάτρας

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας / Τμήμα Δημιουργικής Γραφής
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας
Πρεσβεία Ουγγαρίας
Πρεσβεία Πολωνίας
Πρεσβεία Τσεχίας
Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά
Greek Library of London
World Poetry Movement
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων

ΧΟΡΗΓΟΙ

Ορμή
dur
naco / xeroc
Καρμακόλιας
Σκιαδαρέσης
Μαχρω
TOURS & HOSPITALITY PARTNER
N. Dimitropoulos
ART PROJECT PARTNER
CUBE GALLERY
Επικεντρο +

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ + ΕΡΤ 3
Πελοπόννησος
Pelop.gr
Thebest.gr
Lepanto TV
Εθνικός Κήρυκας Λονδίνου
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Πρόεδρος Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

Αντώνης Δ. Σκιαθάς
Πρόεδρος «Γραφείου Ποιήσεως»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Μαρία Αλανιάδη

Επικοινωνία:
poetryfestival@culturebook.gr
grafeion.poihseos@culturebook.gr

Αρχειακό υλικό διατίθεται στο www.culturebook.gr