Βραβεία Jean Moréas 2022

Βραβεία Ποίησης «Jean Moréas» 2020

στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, 10-13 Δεκεμβρίου 2020

Η απονομή των Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» για το έτος 2020  θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διαδικτυακής διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας,  στις 10 - 13 Δεκεμβρίου 2020, με παρουσίαση των βραβευμένων ποιητών και απαγγελίες από τους ίδιους.

Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση κατά την οποία απονέμονται τα Βραβεία «Jean Moreas» για την ελληνική ποιητική τέχνη και την ελληνική ποιητική παραγωγή σε όλο της το φάσμα.

Είναι αναγνωρίσιμα πανελλαδικά και αφορούν τις ποιητικές συλλογές που εκδόθηκαν καθ’ όλο το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από αυτό της απονομής. Αναφέρονται τόσο σε νέους πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές και ποιήτριες όσο και σε αναγνωρισμένους με δόκιμο ποιητικό έργο. Η εκδήλωση χαίρει μεγάλης εκτίμησης του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού ελληνικού κύκλου. Συγκεκριμένα απονέμονται τα εξής βραβεία:

  • μεγάλο βραβείο για το «σύνολο του ποιητικού έργου και τη συνολική προσφορά στα ελληνικά γράμματα»
  • βραβείο για την «καλύτερη ποιητική συλλογή του έτους»
  • βραβείο «πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή»

Στην φετινή διοργάνωση εκτός των θεσμοθετημένων βραβεύσεων θα τιμηθεί και ένας πολύ σημαντικός ξένος ποιητής, που με το έργο του τιμά, δια βίου, τα γράμματα στο εξωτερικό.

Την Επιτροπή Βράβευσης συγκροτούν Έλληνες και Ελληνίδες καθηγητές και καθηγήτριες Πανεπιστημίων, καθώς και πολύ σημαντικοί ποιητές και κριτικοί της ποίησης που θα αξιολογήσουν το έργο των τιμώμενων. 

Εκτός του προγράμματος και των λοιπών έντυπων που παράγονται για την εκδήλωση, θα εκδοθεί το Αλμανάκ των Βραβείων του 2019, με το έργο, το βιογραφικό και υλικό από τον βίο, του υπό βράβευση και τιμώμενου υποψηφίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Aπονομή βραβείων ποίησης «Jean Moréas» 2022

AFISA-ZAN-MOREAS-35X50-TELIKI
Διεθνή Βραβεία Ποίησης Jean Moréas 2022
"Η Πάτρα τοπόσημο Πολιτισμού για τη λογοτεχνία στο Διεθνή χώρο."


Η Απονομή των βραβείων έγινε στο κατάμεστο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως Αντώνης Δ. Σκιαθάς που καλωσόρισε τόσο τους τιμώμενους και τις τιμώμενες που ήρθαν στην Πάτρα από αρκετά μέρη της Ελλάδας, όσο και το πολιτικό δυναμικό της Αχαΐας αλλά και τους θιασώτες της λογοτεχνίας που γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο πρόεδρος των Βραβείων Jean Moréas Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος ακολούθησε στο βήμα της εκδήλωσης όπου μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση από την επόμενη χρονιά της απονομής βραβείου για το σύνολο του έργου τους σε ποιητή η ποιήτρια από το εξωτερικό κατά τα Διεθνή πρότυπα.
Το έργο του Γραφείου Ποιήσεως στηρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ελληνιστών και Ελληνιστριών στα πανεπιστήμια της Ευρώπης, η Greek Library of London.
Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου, Άγγελος Τσιγκρής, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Μπονάνος, Ανδρέας Φίλιας, Τάκης Παπαδόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Πέτρος Ψωμάς.
Ύψιστη τιμή η παρουσία του τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητή Κώστα Βαγενά.
Παρευρέθηκαν ποιητές, ποιήτριες, συγγραφείς, μεταφραστές, μεταφράστριες από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα.
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης η απονομή του Βραβείου για την προβολή των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό στην Gonda Van Steen κατέχουσα την έδρα Κοραής στο King's College του Λονδίνου.
Σε σύνδεση με το Λονδίνο η τιμώμενη βελγοαμερικανίδα καθηγήτρια παρακολούθησε να παραλαμβάνει το βραβείο για λογαριασμό της ο επίτιμος Πρόξενος του Βασιλείου του Βελγίου Ανδρέας Γουργουλιάτος από τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο.
Τα παρόντα μέλη της κριτικής επιτροπής Τζίνα Καλογήρου καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Κώστας Κρεμμύδας ποιητής και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Μανδραγόρας με τον τρόπο τους δήλωσαν.
Σε Ευχαριστούμε Πόλη των Πατρέων.
Σας ευχαριστούμε αναγνώστες και αναγνώστριες της τέχνης του Ομήρου.
Τα Βραβεία που απονεμήθηκαν είναι:

Το βραβείο "Θανάσης Νάκας" στον Συμεών Σταμπουλού.
Το βραβείο " Κωστής Παλαμάς" στον Γεράσιμο Ζώρα.
Το Μεγάλο Βραβείο για τη διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων στο εξωτερικό στην Gonda Van Steen.
To βραβείο Jean Moréas για το σύνολο του έργου του στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο.
Το βραβείο για την καλύτερη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή, πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας στον Νικόλαο Κιχέμ Κοτσαμπουγιούκη και στην ποιήτρια Μαρίνα Μιχαήλ Χρηστάκη
Το βραβείο για την καλύτερη ποιητική συλλογή στον Ηλία Κεφάλα.


Oι Φωτογραφίες και η "τηλεοπτική" κάλυψη της εκδήλωσης έγινε από την ομάδα του Γιάννη Πεφάνη.

Drei Gedichte von Giorgos Veis | Τρία ποιήματα του...
Σοφία Τριανταφυλλίδου - Για την Ελίζα
 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα υποβάλει ένα σχόλιο
Guest
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023

Captcha Image

Υποστηρικτές

Για να λαμβάνετε ενημέρωσεις, για όλες τις δράσεις του Culture Book, εγγραφείτε στο newsletter μας


© 2015 - 2020 Γραφείον Ποιήσεως. All Rights Reserved