Η ποίηση, οι ποιητές, τα ποιήματα υμνούν τη γλώσσα, τις λέξεις, τον μύθο και τη διαδρομή τους στον χρόνο. Από την εποχή του Ομήρου έως και σήμερα, περιγράφουν τον βίο των ανθρώπων με κώδικες που ορίζουν τα μικρά και τα μεγάλα της ύπαρξης τους, τα μικρά και τα μεγάλα με τα οποία δονείται η καθημερινότητα των σύγχρονων ανθρώπων. Η δράση των ποιητριών και των ποιητών όπως αυτή καταγράφεται στον εκδοτικό χώρο, τρανή και ουσιαστική, συνεισφέρει με τον δικό της τρόπο στη διαμόρφωση του πολιτιστικού ορίζοντα της σύγχρονης Ελλάδας.
Καθ΄όλον τον εικοστό αιώνα και στις αρχές του εικοστού πρώτου οι ποιητές και οι ποιήτριες με τα κείμενά τους συνοδοιπόρησαν με όλες τις σπουδαίες στιγμές και τα γεγονότα του σύγχρονου κόσμου, και όχι μόνο. Το Γραφείο Ποιήσεως καταγράφει τον βίο των λέξεων που καθώς ορίζουν στο ποίημα την ποίηση περιγράφουν και το έργο του δημιουργού τους. Συνομιλεί άμεσα με τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή, καταγράφοντας και αρχειοθετώντας το έργο των σύγχρονων ποιητριών και ποιητών, μέσα από τα ποιήματα και την ποιητική τους τέχνη.
Τα «Ποιητικά Πορτραίτα» παρουσίασαν σε εβδομαδιαίο επίπεδο και για τέσσερα χρόνια, κάθε Κυριακή, μέσα από αυτήν την σελίδα τη ποιητική δράση κάθε φορά ενός ποιητή ή μιας ποιήτριας που ζει και παράγει σήμερα τόσο στον ελλαδικό όσο και στον διεθνή χώρο. Η παρουσίαση κατέγραψε τις απόψεις τους, τη συνάντηση τους με έναν σπουδαίο ομότεχνο, ένα χειρόγραφο ποίημά τους, το οποίο συνοδευόταν κάθε φορά από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό και το απαιτούμενο ευσύνοπτο βιογραφικό.
Παρουσιάστηκαν 50 ποιητές/τριες το 2017, 47 ποιητές/τριες το 2018, 47 ποιητές/τριες το 2019 και 49 ποιητές/τριες το 2020 από όλες τις υπάρχουσες εν δράσει «ποιητικές γενιές» της σύγχρονης Ελλάδας και του διεθνή χώρου, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μελετήσει το ψηφιδωτό της σύγχρονης ποίησης, μέσα από την παρουσίαση των ποιητικών «προσωπικοτήτων» που δημιουργούν, έχουν εγνωσμένο ποιητικό βίο και διαμορφώνουν τον λογοτεχνικό ορίζοντα. Η καταγραφή αυτή είχε ως κύριο στόχο, παράλληλα με τα όποια γραμματολογικά χαρακτηριστικά να καταγραφούν και οι απόψεις των ιδίων των δημιουργών για την ποίηση και τις υγρασίες που αφήνουν στον χρόνο τα ποιήματά τους.
Τα ποιητικά πορτραίτα στις έδρες των νεοελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο
Έχουν ήδη εκδοθεί με την συνεργασία του Culture Book της Greek Library of London της εφημερίδας Πελοπόννησος της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς τα πορτραίτα του 2017, 2018 είναι προς έκδοση τα πορτραίτα του 2019 και προγραμματίζεται η έκδοση του 2020. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η καταγραφή των περίπου 200 σύγχρονων ποιητριών και ποιητών και το συνολικό έργο των τεσσάρων τόμων θα φτάσει στις έδρες των νεοελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο.
Το Γραφείον Ποιήσεως μελετάει, καταγράφει αρχειοθετεί ποιήτριες, ποιητές και ποιήματα.
Συνεργάζεται με φορείς και δράσεις Πολιτισμού, με Πανεπιστημιακούς με κριτικούς λογοτεχνίας και φιλολόγους.
Έχει δημιουργήσει:
*Tα Ποιητικά Πορτρέτα σε συνεργασία με την εφημερίδα Πελοπόννησος κάθε Κυριακή.
*Τα Ετήσια Βραβεία JEAN MOREAS.
*To Patras World Poetry Festival, μια διεθνής ποιητική συνάντηση από ποιητές όλου του κόσμου που συναντιούνται κάθε χρόνο στην Πάτρα. Η φετινή οργάνωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες φιλοξένησε 60 ποιητές και ποιήτριες από 16 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Τέθηκε από την αιγίδα της αυτού εξοχότητας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είχε την στήριξη του Πανεπιστήμιου Πατρών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου, του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, της Greek Library of London, ενώ συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καθώς και με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος.
Με την ολοκλήρωση του έργου της καταγραφής των σύγχρονων ποιητριών και ποιητών το www.culturebook.gr , που είναι ένας διεθνής ιστότοπος για την λογοτεχνία και έχει αναγνώστες από 52 χώρες του κόσμου από την αρχές Ιανουαρίου 2021 αρχίζει την καταγραφή των σύγχρονων Ελλήνων και Ελληνίδων πεζογράφων με στόχο σε εβδομαδιαία βάση να παρουσιάσει την δυναμική του έργου τους. Την ευθύνη της σελίδας θα έχουν ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, διευθυντής του Culture Book και ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός υπεύθυνος του Culture Book.