Ένα παράθυρο για το μικρό διήγημα

Υπεύθυνη στήλης | Ηρώ Νικοπούλου

Η στήλη αυτή ασχολείται αποκλειστικά με το μικρό διήγημα, που τις τελευταίες τρεις τουλάχιστον δεκαετίες έχει αγαπηθεί για την αμεσότητα και την σπιρτάδα του, ανταποκρίνεται στους ρυθμούς της ψηφιακής εποχής και έχει αναδειχθεί ως νέο λογοτεχνικό είδος. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης και θεωρητικής προσέγγισης πολλών Διεθνών Συνεδρίων. Μικρό διήγημα, μικροδιήγημα, μικροαφήγημα, ιστορία μπονζάι, flash fiction, short story, minicuento, nanocuento κ.ά ορίζουν τον τρόπο και τον στόχο της μικρής σε αριθμό λέξεων μυθοπλαστικής φόρμας, που χαρακτηρίζεται από πλοκή και χαρακτήρες, από υπαινικτικότητα και αφαίρεση, συχνά έχει ανοιχτό τέλος και πάντοτε ζητά την ενεργή συμμετοχή του αναγνώστη, που καλείται να συμπληρώσει την πλοκή, όπως φαίνεται καθαρά στην πιο γνωστή σύντομη ιστορία του 20ου αιώνα, που αποδίδεται στον Χέμινγουέι: «Προς πώληση: βρεφικά παπούτσια εντελώς αφόρετα».

Η στήλη θα φιλοξενεί κάθε μήνα ένα συγγραφέα με τρία αδημοσίευτα διηγήματά του, το αφιέρωμα θα ολοκληρώνεται με μία συνέντευξή του την τέταρτη εβδομάδα.

Clear Filters

Ξεκαθάρισμα Χρόνια τώρα την έπνιγαν όλα. Ανάσα δε μπορούσε να πάρει. Κι εκείνο το σφίξιμο στο στομάχι… Κι  η σκοτεινιά…

Η βαλίτσα Στη μνήμη του Σωτήρη ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΜΕΡΑ του Φλεβάρη, αφού πήρε το πρωινό του -τσάι και μαύρο φρυγανισμένο…

Έρωτες Δεν   ξέρω αν είναι όμορφος,  εμένα, πάντως,  μ’ αρέσει. Συνέχεια με κοιτάζει και κάνει τα πάντα για να συναντιόμαστε….

Δεύτερος Γάμος Όταν η μητέρα μου με ρώτησε στο τηλέφωνο πώς θα μου φαινόταν αν ξαναπαντρευόταν, πρώτα έβαλα τα γέλια…

Έχετε ζήσει για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και μάλιστα σε διάφορες περιοχές Ανατολής και Δύσης. Τα αρκετά τελευταία χρόνια κατοικείτε…

Πρόσφατα άρθρα
Advertising
banner-modern-01.jpg
Most Viewed