Scroll Top

50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο | Αυγή Λίλλη

Ανθολόγηση αφιερώματος: Αντώνης Σκιαθάς

Επιμέλεια αφιερώματος: Αγγελική Πεχλιβάνη

Αυτόν τον Ιούλιο συμπληρώνονται 50 χρόνια από το πραξικόπημα του δικτατορικού καθεστώτος των Αθηνών εναντίον του Μακαρίου και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Το culturebook θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στο πολύπαθο νησί και, κυρίως, να επαναφέρει στη μνήμη μας  μ έ σ ω   τ ης  Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς  την Κυπριακή τραγωδία, ετοίμασε αφιέρωμα, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι και διακεκριμένες συγγραφείς, ποιητές, ποιήτριες, μελετητές, καθηγητές και καθηγήτριες Πανεπιστημίου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. Τα κείμενά τους (ποιήματα/πεζά/μαρτυρίες/δοκίμια), τα οποία θα παρουσιαστούν διαδικτυακά από τις 15 έως και τις 22 Ιουλίου 2024,  είναι ειδικά γραμμένα για την Κύπρο και φυσικά άπτονται του θέματος της τραγωδίας και των συνεπειών που αυτή προκάλεσε. Μετά τη δημοσίευσή τους θα εκδοθούν σε έναν ειδικό τόμο από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, ο οποίος θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία στις αρχές του φθινοπώρου.

Γνωρίζοντας πως η Ιστορία –δυστυχώς–  δεν διδάσκει, ελπίζω το παρόν αφιέρωμα να αποτελέσει ένα έναυσμα ιστορικού αναστοχασμού και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα γεγονότα –ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου– που οδήγησαν το καλοκαίρι του 1974 στην εθνική αυτή τραγωδία.

Ευχαριστώ  από καρδιάς όλους όσοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκλησή μας.

Η επιμελήτρια

Αγγελική  Πεχλιβάνη

Αυγή Λίλλη

Ο Δον Κιχώτης της Αμμοχώστου

«Γράφε αυτά που σου λέω, για να ξέρετε
τι θα βρείτε όταν θα πάτε πίσω»
έγραφε η Μαραγκού πως είπε ο Λουίζος
κι έκλεινε το βιβλίο.

Δεν θα πάμε πίσω, μάστρε,
το θαύμα πέθανε να του πεις.

Μα κι εσύ, Νίκη, πώς να του το πεις;

Δεν θα πάμε πίσω, μάστρε,
πίσω ποτέ δεν θα πάμε.
Απόκαμαν όλα να μας περιμένουν
και δεν υπάρχει τίποτα δικό μας πια να βρούμε
ούτε κλαδάκι αροδάφνης ούτε φύλλο ούτε ανθάκι.
Τα σύρματα σκουριάσανε, σύντομα θα κοπούνε·
κανένας ουρανός δεν μας ενώνει.
Νέους ιστούς μπήγουν στην άμμο τους, ομπρέλες
καινούργια ττέλλια στήνουνε για να κρεμάνε
τα βρακιά τους οι τουρίστες.

Δεν θα πάμε πίσω, μάστρε,
το θαύμα πέθανε. Το θαύμα πέθανε
τη μέρα εκείνη που τον Δον Κιχώτη
στήσαμε στον τοίχο

ασάλευτη πόζα

για τα ρεπορτάζ, τις κάμερες, τα φλας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.Στο μυθιστόρημά της Είναι ο πάνθηρας ζωντανός; (1997) η Νίκη Μαραγκού μεταφέρει ιστορίες που της αφηγήθηκε ο Ευάγγελος Λουίζος (1913-1993) από την Αμμόχωστο. Ο Λουίζος, γνωστός φιλότεχνος, συνδέθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Γ. Σεφέρη, ο οποίος τον αποκαλούσε «μάστρο».
2.Εντός της φημισμένης εξοχικής κατοικίας του πρωτοπόρου ζωγράφου Γεώργιου Πολ. Γεωργίου (1901-1972) «Blue Bungalow» σώζονται ορισμένες τοιχογραφίες με πιο φωτογραφημένη, ίσως, μετά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μια φιγούρα του Δον Κιχώτη.

Βιογραφικό Αγγελική Πεχλιβάνη

Βιογραφικό Αυγή Λίλλη