Scroll Top

 https://strophess.blogspot.com/ Μαργαρίτα Παπαγεωργίου

Το μπλογκ «στροφές/strophess» (ποιητικά/poetics) ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 και μέχρι σήμερα έχει κάνει περίπου εκατό αναρτήσεις. Η θεματική του έχει να κάνει με τα ποιητικά, την ποίηση αλλά και την ποιητική τέχνη, ιδιαίτερα στις μέρες μας. Ακόμα κι αν παρουσιάζονται ποιητές ή ποιήτριες περασμένων εποχών το θέμα είναι η σύγχρονη πρόσληψή τους. Πάντα διαβάζω πολύ λογοτεχνία, και ήθελα να έχω έναν τόπο όπου θα εκφράζω τις σκέψεις και απόψεις μου και θα προτείνω βιβλία που ξεχωρίζω. Είτε μια σελίδα όπου θα δημοσιεύω μεταφράσεις ποιημάτων που θεωρώ πολύ ιδιαίτερα, είτε από αναδημοσίευση είτε σε πρώτη απόδοσή τους στα ελληνικά. Ήθελα να έχω έναν χώρο όπου θα μπορούσα από τη μία να μεταφέρω την μεγάλο μου ενδιαφέρον για την ποίηση ειδικότερα, και τη λογοτεχνία γενικότερα, αλλά και από την άλλη να παρέχω βήμα για ποιητές και ποιήτριες να δημοσιεύουν ποιήματά τους, είτε ανέκδοτα είτε από τις τελευταίες εκδόσεις τους. Η ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός φιλόλογος φαίνεται με ωθεί να θέλω να μυήσω τους άλλους στον κόσμο της λογοτεχνίας και της ποίησης που τόσο αγαπώ, και στον οποίο ζω κι εγώ.
Ήθελα να έχω έναν τόπο με τη δική μου αισθητική και σεβασμό στην ποίηση και στους ποιητές και ποιήτριες που παρουσιάζω ή που μου κάνουν την τιμή να τους φιλοξενώ. Ιδιαίτερα χαίρομαι για τα ποιήματα σε πρώτη δημοσίευση στις «στροφές/strophess» από: Βικτωρία Γεροντάσιου, Κατερίνα Λιάτζουρα, Ελευθερία Θάνογλου, Καλλιόπη Εξάρχου, Χριστόφορος Τριάντης, Ντίνα Γεωργαντοπούλου, ΜήνυμαL, Αγγελής Μαριανός, Ειρήνη Ιωαννίδου, Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Βαγγέλης Αλεξόπουλου, Στέλλα Δούμου, Χαρά Χρυσάφη, Σάββας Λαζαρίδης , Ελένη Βελέντζα, αλλά και των νέων εκδόσεων που έπεσαν στη αντίληψή μου και θεώρησα ότι έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, από: Ιφιγένεια Σιαφάκα, Λαμπριάνα Οικονόμου, Διώνη Δημητριάδου, Ανδρέας Καρακόκκινος, Φωτεινή Βασιλοπούλου και Γιώργος Γάββαρης, Αναστασία Παρασκευουλάκου, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Τόλης Νικηφόρου, Κούλα Αδαλόγλου, Χλόη Κουτσουμπέλη, Γιώργος Αλισάνογλου, Γιάννης Αντιόχου.
Η μετάφραση, απόδοση από και προς τα ελληνικά, πιάνει μεγάλο μέρος του μπλογκ «στροφές/strophess». Χαρακτηριστικά αναφέρω την απόδοσή μου στα ελληνικά ποιημάτων του Jim Morrison, Rupert Brooke, Toi Derricote, Dan ALbergotti, Katharine Tynan, Henry Jackson Van Dyke, Claribel Alegria, Vera Pavlova, μεταφράσεις σε γερμανικά ποιημάτων από την Κατερίνα Λιάτζουρα, από και προς τα δανέζικα από τον Σωτήρη Σουλιώτη, από και προς τα σουηδικά από τον Βασίλη Παπαγεωργίου, ποιήματα του Juri Talvet και της Kristina Ehin μεταφρασμένα από τα εσθονικά στα ελληνικά της Μαγδαληνής Θωμά, Paul Celan σε απόδοσή του στα ελληνικά από την Εσθήρ Χατζή, της Jila Mossaed από την Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, αλλά και σύντομες παρουσιάσεις στο μπλογκ των Nicanor Parra, Julio Cortázar, Maurice Merleau-Ponty, Derek Walcott, Lawrence Ferlinghetti, T.S. Eliot, Max Porter, Katinka My Jones.
Με την ευκαιρία συμπληρώνω ότι οι «στροφές» κάνουν περιοδικά ποιητικά αφιερώματα, ανοιχτά στο κοινό, σε χώρο της Χαλκίδας. Μέχρι τώρα έχουν γίνει: Στη λογοτεχνική γενιά των μπητ (Κέρουακ, Γκίνσμπεργκ, Μπάρουουζ), στον πορτογάλλο Φερνάντο Πεσσόα, στον Γιάννη Κοντό, στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, στην Κική Δημουλά, στην Μάτση Χατζηλαζάρου, στον Jim Morrison και στον Μιχάλη Γκανά και έπεται συνέχεια.
Ευχαριστώ θερμά την Ελευθερία Θάνογλου , το Γραφείον Ποίησης και τον Αντώνη Σκιαθά, για το ενδιαφέρον και την πρόσκληση της παρουσίασης.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά το πτυχίο της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, μετακόμισε στη Χαλκίδα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια διδάσκει ως φιλόλογος σε γυμνάσια και λύκεια. Έχει ασχοληθεί με πολλών ειδών δημιουργικές δραστηριότητες στα σχολεία της –και όχι μόνο– σχετικά με το βιβλίο, τη λογοτεχνία, το θέατρο και την εκπαίδευση. Καταπιάνεται με μεταφράσεις αγγλόφωνης και ισπανόφωνης ποίησης, γράφει λογοτεχνικές κριτικές και διοργανώνει λογοτεχνικές συναντήσεις. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Σουηδικά, Δανέζικα και Γερμανικά. Διαχειρίζεται τον λογοτεχνικό ιστότοπο στροφές/strophess ποιητικά/ poetics. Η https://strophess.blogspot.com/
Εργογραφία: Μεταπλάσματα, ποίηση, εκδ. Σαιξπηρικόν 2017, Αλίπλοος Ουρανός, ποίηση, εκδ. Γαβριηλίδης 2015