Scroll Top

Π. Ενιγουέϊ | Circle Athens

Υπεύθυνη στήλης | Ηρώ Νικοπούλου

Η στήλη αυτή ασχολείται αποκλειστικά με το μικρό διήγημα, που τις τελευταίες τρεις τουλάχιστον δεκαετίες έχει αγαπηθεί για την αμεσότητα και την σπιρτάδα του, ανταποκρίνεται στους ρυθμούς της ψηφιακής εποχής και έχει αναδειχθεί ως νέο λογοτεχνικό είδος. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης και θεωρητικής προσέγγισης πολλών Διεθνών Συνεδρίων. Μικρό διήγημα, μικροδιήγημα, μικροαφήγημα, ιστορία μπονζάι, flash fiction, short story, minicuento, nanocuento κ.ά ορίζουν τον τρόπο και τον στόχο της μικρής σε αριθμό λέξεων μυθοπλαστικής φόρμας, που χαρακτηρίζεται από πλοκή και χαρακτήρες, από υπαινικτικότητα και αφαίρεση, συχνά έχει ανοιχτό τέλος και πάντοτε ζητά την ενεργή συμμετοχή του αναγνώστη, που καλείται να συμπληρώσει την πλοκή, όπως φαίνεται καθαρά στην πιο γνωστή σύντομη ιστορία του 20ου αιώνα, που αποδίδεται στον Χέμινγουέι: «Προς πώληση: βρεφικά παπούτσια εντελώς αφόρετα».

Η στήλη θα φιλοξενεί κάθε μήνα ένα συγγραφέα με τρία αδημοσίευτα διηγήματά του, το αφιέρωμα θα ολοκληρώνεται με μία συνέντευξή του την τέταρτη εβδομάδα.

Circle Athens

Μια κυψέλη συνέργειας και βιωσιμότητας στον Κολωνό

Δύο ταλαντούχοι φίλοι, ο Λάκης Παπαθανασίου (δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό σχεδιασμού καπακιού της οικολογικής φιάλης της Coca Cola) και ο Τόλης Ασημακόπουλος (ιθύνων νους του πετυχημένου εγχειρήματος World up), βρίσκονται πίσω από το καινούργιο all-day bar, που αποτελεί πλέον το νέο talk of the town, καθώς η συνεργασία μικρών παραγωγών και η ευρηματική αξιοποίηση τοπικών υλών διευρύνει την πίνειν και τρώγειν εμπειρία.
Πριν από λίγες μέρες άνοιξε τις πόρτες του το Circle Athens στον ατμοσφαιρικό χώρο της τέως γκαλερί Καλιακουδάκη: Τα ωραία στοιχεία του εσωτερικού της γκαλερί έχουν ενισχυθεί με καλαίσθητες πινελιές βιομηχανικού στιλ: η μπάρα είναι ντυμένη κυρίως με μέταλλο αλλά και ξύλο και σερβίρεται ο single source καφές της Black Grain.
Οι διαχειριστές έχουν συναρμολογήσει πολύ καλά τα πρωτογενή υλικά, τα οποία έχουν ενσωματώσει σε κάθε γωνιά, από τις κεντρικές σάλες μέχρι τον ημιυπαίθριο χώρο και τον κήπο. Μάλιστα από τον ημιύπαιθριο χώρο μπορείς να ρίξεις κλεφτές ματιές στο παρασκευαστήριο, εκεί όπου η ομάδα “ζυμώνει” τα βασικά στοιχεία του “Circle Athens”, τα κρασιά, την μπίρα και το ψωμί, και πλάθει την κεντρική φιλοσοφία του μαγαζιού που είναι η βιωσιμότητα, η ανακύκλωση, η ζύμωση και τα προϊόντα των μικροπαραγωγών.
Τα κρασιά δεν φτιάχνονται από σταφύλι, αλλά από φρούτα διαλεγμένα από μικρούς παραγωγούς, όπως για παράδειγμα το ρόδι, που έρχεται από τους πρόποδες του Παρνασσού, και διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα classic και τα fancy. Στη λίστα από τον Φεβρουάριο θα βρούμε και συμβατικά κρασιά από σταφύλι από το οργανικό οινοποιείο του Καράμπαλη στην Ικαρία.
Η μπίρα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τη μικροζυθοποιία Allway. Για αρχή θα δοκιμάσουμε τρεις διαφορετικές in house μπίρες, μία lager και δύο πληθωρικές IPA, μια West και μια East, που έρχονται στο ποτήρι μας μέσα από ένα μη συνηθισμένο draught, ένα φουτουριστικό άγαλμα της Αφροδίτης διαμορφωμένο από τον tattoo artist Sake. Σημειώνουμε πως τα κρασιά και οι μπίρες ανανεώνονται κάθε μήνα.
Την ενότητα ψωμί έχει αναλάβει η καταξιωμένη αρτοπαρασκευάστρια Αντιγόνη-Μάρα Σβάρνα η οποία αξιοποιεί υποπροϊόντα της κουζίνας και της μπάρας και φτιάχνει συνταγές ψωμιών out of the box, για να διανθίσουν όχι μόνο το πρωινό και το brunch, αλλά και το bar food.
Μιλώντας για το μπαρ, τον ρόλο του head στις παρασκευές έχει αναλάβει ο έμπειρος mixologist Τζίμης Μανιδάκης. Οι δώδεκα signature συνταγές ποτών είναι μια αριστοτεχνική μείξη σπιτικών κρασιών, homemade συστατικών, υπολειμμάτων της κουζίνας και κλασικών κοκτέιλ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Sustainable Mary, ένα πειραγμένο Bloody Mary, όπου ο ντοματοχυμός φτιάχνεται από υλικά που περισσεύουν από την κουζίνα, και το Negroni στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα homemade βερμούτ, το Symposium. Όλα φτιάχνονται από την ομάδα: τα λικέρ, τα βερμούτ, το πορτ και όλες οι πρώτες ύλες που ανακυκλώνονται και αποτελούν τη γέφυρα κουζίνας και μπαρ.
Ειδικά τα πιάτα επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Πάνος Αριστολάνης. Οι συνταγές του είναι comfort, δημιουργικές και δίνουν έμφαση στις πρώτες ύλες. Τις Κυριακές τρέχουν και θεματικά brunch.
Η γειτονιά είναι “άγουρη” και εκτός από τα καθιερωμένα meeting point του κέντρου της πόλης αλλά η ανάδειξη ενός καινούργιου way of life είναι σίγουρα ένα μεγάλο όραμα και στοίχημα για τους εμπνευστές του.

Βιογραφικό Π. Ενιγουέϊ

Βιογραφικό Ηρώ Νικοπούλου