Scroll Top

10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ / 10th NEW WRITERS’ FESTIVAL στην 20η ΔΕΒΘ  

Always be a poet, even in prose” (Charles Baudelaire)

Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που θα πραγματοποιηθεί την δεύτερη και την τρίτη ημέρα της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δηλαδή την Παρασκευή 17 (ώρα 20:00-22:00) και το Σάββατο 18 Μαΐου (ώρα 19:00-21:00) σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου και σε συνεργασία με τον ποιητή Αλέξιο Μάινα, φιλοξενούνται δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς:

Ελένη Αθανασίου, Χρηστίνα-Καλλιρρόη Γαρμπή, Ευθυμία Γιώσα, Εσμεράλδα Γκέκα, Σπύρος Γούλας, Αλέξανδρος Κορδάς, Βαλάντης Μάστορας, Βασίλης Μόσχος, Σταυρούλα Παπαδάκη, Σπύρος Χαιρέτης,

που παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης –σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο–, πλαισιωμένες από αναγνώσεις ποιημάτων από τους ίδιους τους ποιητές, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες, αναδεικνύοντας το προσωπικό ύφος του κάθε συμμετέχοντα, αλλά και τη δυνατότητα προτάσεων και προσεγγίσεων στο πώς μιλάει και ερμηνεύει η ποίηση το σήμερα.

Μαζί τους ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος, που θα μιλήσει για το ποιητικό τοπίο των νέων στην Ελλάδα σήμερα, και ο ποιητής-επιμελητής Αλέξιος Μάινας, που θα συμβάλει με ερωτήματα και παρατηρήσεις πάνω σε ζητήματα σύγχρονης ποιητικής.

Σχετικό βίντεο με τους δέκα νέους ποιητές:

https://www.facebook.com/thessalonikibookfair/videos/1215269606110561/

Ελένη Αθανασίου:    

Γεννήθηκε το 1998. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Τεφροδόχος σε ένα φεστιβάλ techno (Εκδόσεις Θράκα, 2021) και Φταίνε τα πεύκα (Εκδόσεις Ενύπνιο, 2023).

Χρηστίνα-Καλλιρρόη Γαρμπή:   

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1989. Σπούδασε νομική στην Αθήνα και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτρια και σεναριογράφος. Έχει κάνει μεταφράσεις για το θέατρο, καθώς και δραματουργική επεξεργασία σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Άπω Αργεντινή (Εκδόσεις Σμίλη, 2023). Υπό έκδοση στις Εκδόσεις Θράκα είναι η συλλογή της Μαζιμόνες, και από τις Εκδόσεις Κείμενα η συλλογή διηγημάτων Το να υπάρχεις σα λουλούδι.

Ευθυμία Γιώσα:    

Γεννήθηκε το 1991 στα Ιωάννινα. Σπούδασε βιολογία και βιοπληροφορική. Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία της: Σώματα πτερόεντα (Εκδόσεις Σοκόλη, 2016) και Οι αναχωρητές έχουν κιόλας βαρεθεί στην Εδέμ (Εκδόσεις Κέδρος, 2020).

Εσμεράλδα Γκέκα:   

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Σπούδασε νομικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στο Αστικό Δίκαιο (ΕΚΠΑ). Εργάζεται στην Αθήνα ως δικηγόρος. Έχουν εκδοθεί τρεις ποιητικές συλλογές της από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης: Pulchritudo Bestiae (2012), Ουρανόδεικτος (2014) και Παράδοξος ύπνος (2019). Η συλλογή της Οκτώβρης είναι υπό έκδοση στις Εκδόσεις Περισπωμένη.

Σπύρος Γούλας:   

Γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: Τα περσινά τους βάζουν για καλά (Εκδόσεις Πόλις, 2020 – βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή Εταιρείας Συγγραφέων και Κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα), και Οριστικά φαινόμενα (Πόλις, 2024).

Αλέξανδρος Κορδάς:    

Γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Το τυφλό άλογο (Εκδόσεις Σμίλη, 2018 – βραβείο Jean Moréas πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή). Στον συνεργατικό τόμο Πεντάσημον (Σμίλη, 2020) περιλαμβάνονται δώδεκα ποιήματά του.

Βαλάντης Μάστορας:    

Γεννήθηκε το 1994 και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα. Σπούδασε εφαρμοσμένη πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και υπολογιστική γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης. Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη στον τομέα των σπουδών του. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Η μοναξιά περίστροφα (Εκδόσεις Ενύπνιο, 2023).

Βασίλης Μόσχος:   

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1987. Σπούδασε σεναριογραφία στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το σενάριο μυθοπλασίας του με τίτλο Anchor κέρδισε το 3ο βραβείο πρωτότυπου σεναρίου στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Θραύσματα (Εκδόσεις Κέδρος, 2017) και την ποιητική συλλογή Γιουνίκ (Εκδόσεις Θράκα, 2023).

Σταυρούλα Παπαδάκη:     

Γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο ΕΚΠΑ, μελέτησε ποίηση στο Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος και δημιούργησε το διαδικτυακό περιοδικό λόγου και τέχνης ΛΥΚOS. Εργάζεται ως καλλιτεχνική διευθύντρια στον χώρο της επικοινωνίας και του branding και ως σεναριογράφος στον κινηματογράφο. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Και ο κόσμος τι θα πει; (Κάπα Εκδοτική, 2023).

Σπύρος Χαιρέτης:  

Γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υπότροφος της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί στην Ανθολογία ελληνικής κουήρ ποίησης. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Ο γοργόνος και άλλα πλάσματα (Εκδόσεις Θράκα, 2023).