Scroll Top

ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ 2018 ( Β’ ΤΟΜΟΣ ) – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ

 Ο δεύτερος τόμος «Ποιητικά Πορτραίτα, 2018» του «Γραφείου Ποιήσεως» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πικραμένος.

Το 2017, το «Γραφείον Ποιήσεως» άρχισε να παρουσιάζει, κάθε Κυριακή, σε συνεργασία με την ημερήσια εφημερίδα των Πατρών «Πελοπόννησος», την ποιητική δράση ενός ποιητή ή μιας ποιήτριας του ελλαδικού ή κυπριακού χώρου. Η ανθολόγηση από τον Αντώνη Δ. Σκιαθά, ποιητή και πρόεδρο του «Γραφείου Ποιήσεως», και την Κατερίνα Τσιούμα, φιλόλογο, έχει στόχο να αποτελέσει μια καταγραφή «εν προόδω» ποιητικών φωνών και έργων, απόψεων και χαρακτηριστικών γραφής από τους ίδιους τους δημιουργούς για την ποίηση και την αίσθηση που αφήνει αυτή στον χρόνο.
Σε συνέχεια των «Ποιητικών Πορτραίτων» του 2017, ο νέος τόμος περιλαμβάνει 46 ποιητές και ποιήτριες από όλες τις υπάρχουσες εν δράσει «ποιητικές γενιές» της σύγχρονης Ελλάδας, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μελετήσει το ψηφιδωτό της σύγχρονης ποίησης. Σε αλφαβητική σειρά πια, με πλήρεις τις απαντήσεις των συνεντεύξεων, φωτογραφικό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ένα χειρόγραφο ποίημα του ποιητή, το απαιτούμενο ευσύνοπτο βιογραφικό, αλλά και μέσα από την αφήγηση μιας ιστορίας-συνάντησης με κάποιο ποιητή που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη, ο τόμος προβάλλει την ελληνική ποίηση της Μεταπολίτευσης μέχρι τις μέρες μας.
Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να «γνωρίσει» έναν εκπρόσωπο της ποίησής μας ως ερέθισμα για περαιτέρω αναγνώσεις, μελέτη και… λογοτεχνικές συναντήσεις. Συνάμα, ένας ποιητής έχει την ευκαιρία να «φθάσει» σε ευρύτερο κοινό από αυτό που αυτόβουλα αναζητεί την ποίησή του. Μέσα από μια σύντομη συνέντευξη επιχειρείται να καταγραφούν απόψεις και σκέψεις για το ποιητικό και λογοτεχνικό παρόν, όπως και να ανιχνευθεί η «μαθητεία» και τα ενδιαφέροντα εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.
Αυτούσιο το υλικό που συγκεντρώνεται κάθε χρονιά, και δεν περιλαμβάνεται πλήρες στις σελίδες τις εφημερίδας, εκδίδεται σε αυτοτελή τόμο, προσφερόμενο ως έναυσμα μελέτης τόσο στο κοινό της ποίησης όσο και στην κριτική. Το εγχείρημα ήδη αγκαλιάστηκε πέρα από τους αναγνώστες και από έγκριτους φορείς του πολιτισμού της πόλης, αλλά και του εξωτερικού, οι οποίοι συνδράμουν με τον δικό τους φωτεινό τρόπο τη σύγχρονη λογοτεχνία. Την έκδοση χορήγησε η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», συμμετέχουν ο Ελληνικός Κύκλος Βιβλιοφίλων Λονδίνου, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και οι Εκδόσεις Πικραμένος και υποστηρίζεται από το culturebook.gr.

Σε μια εποχή αντιποιητική, είναι αναγκαιότητα η ενθάρρυνση του ποιητικού λόγου, αλλά και η στήριξη και ανάδειξη νέων φωνών. Στον πλουραλισμό της δημιουργικότητας, από την άλλη πλευρά, αλλά και των αναγνωστικών επιλογών, συνεχίζονται τα ποιητικά πορτραίτα του 2019 και του 2020, συμπληρώνοντας το ιδιότυπο αυτό ειδολογικό παζλ. Τα «Ποιητικά Πορτραίτα» ανοίγουν τη ματιά μας στον ποιητικό ορίζοντα της πατρίδας μας.

Δημιουργοί στα «Ποιητικά Πορτραίτα 2018»

Κούλα Αδαλόγλου
Γιάννης Αλεξανδρόπουλος
Άννα Αφεντουλίδου
Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης
Χάρης Βλαβιανός
Δημήτρης Γαβαλάς
Πέτρος Γκολίτσης
Ηλίας Γκρης
Λεωνίδας Κακάρογλου
Άγγελος Καλογερόπουλος
Έφη Καλογεροπούλου
Χριστίνα Καραντώνη
Νίκος Κατσαλίδας
Γιώργος Κεντρωτής
Έλσα Κορνέτη
Στάθης Κουτσούνης
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Βασίλης Λαδάς
Θέμης Λιβεριάδης
Γιώργος Λίλλης
Βάκης Λοϊζίδης
Γεράσιμος Λουκάτος
Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου
Κλεοπάτρα Λυμπέρη
Ξάνθος Μαϊντάς
Θανάσης Μαρκόπουλος
Κώστας Μαυρουδής
Χάρης Μελιτάς
Αλεξάνδρα Μπακονίκα
Παντελής Μπουκάλας
Παναγιώτης Νικολαΐδης
Ασημίνα Ξηρογιάννη
Μιχάλης Παπαδόπουλος
Αριστέα Παπαλεξάνδρου
Στρατής Πασχάλης
Τίτος Πατρίκιος
Σταμάτης Πολενάκης
Λευτέρης Πούλιος
Λιάνα Σακελλίου
Αγγελική Σιδηρά
Ντίνος Σιώτης
Στέφανος Σταυρίδης
Στεφανάκις Γιάννης Δ.
Γιάννης Στρατούλιας
Έλενα Στριγγάρη
Ελένη Χωρεάνθη