Στην Τέχνη του κινηματογράφου οι ζωές των άλλων υμνήθηκαν με έναν ξεχωριστό τρόπο από τον Florian Henckel von Donnersmarck, (σκηνοθέτη και σεναριογράφο) στην ομώνυμη ταινία[1]: πριν την πτώση του τείχους ο πράκτορας Γκερντ Βίσλερ λαμβάνει την εντολή από τον διοικητή του Ταξίαρχο Γκρούμπιτζ να οργανώσει επιχείρηση παρακολούθησης ενός από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς της χώρας, του Γκιοργκ Ντράιμαν. Η ταινία άφησε άναυδο τον κινηματογραφικό κόσμο για τους Χαρακτήρες, την πλοκή και τη θεματική εγκαταλείποντας τους μηχανισμούς κατασκοπείας, όπως αναδείχτηκαν στην παραπάνω ταινία, ωστόσο, θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε την άποψη ότι οι ζωές των άλλων λειτουργούν ως υλικό για τον/την δημιουργό, ποιητή/τρια, πεζογράφο, σεναριογράφο που τις διαβάζει σε διηγήματα ή ποιήματα άλλων, τις ακούει στις ειδήσεις, τις συναντά σε όλες τους τις διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ζει στην καθημερινότητα, τις μεταφράζει, τις απλοποιεί, τις σμιλεύει και τις κάνει λόγο δημιουργικό -κάποτε οι ζωές των άλλων αθροίζονται και συμπυκνώνονται στη δική του/της ζωή.
Όλα ξεκινάνε από μια Ιδέα κι έναν Χαρακτήρα. Η Κλεονίκη Δρούγκα, μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Κινηματογράφου έπειτα από συνεννόηση με τους: Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Διευθυντή και Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ) και Παναγιώτη Ιωσηφέλη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κινηματογράφου και Επιστημονικό Υπεύθυνο της Κατεύθυνσης Σεναρίου του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ.) πρότεινε στους/στιςφοιτητές/τριες στο πλαίσιο του Μαθήματος 6ΣΕ4, (θερινό εξάμηνο 2021) «Ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής Σεναριακού Τύπου» μια διαφορετική συνεργασία οι φοιτητές/τριες να μιλήσουν με ανθρώπους της Τέχνης και της Εκπαίδευσης, να ακούσουν τις ιστορίες τους και τις αναπαράστησαν σεναριακά, αναμιγνύοντας τις αλήθειες τους με την μυθοπλασία. Oι συγγραφείς των σεναρίων δεν λειτούργησαν κατ΄ ανάγκη ως αξιόπιστοι βιογράφοι οι φοιτήτριες/τές του 6ΣΕ4 Μαθήματος, στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ τροποποίησαν στοιχεία της ζωής του Χαρακτήρα που μελέτησαν, επέλεξαν τί θα αξιοποιήσουν, συμπύκνωσαν χρονικά, παρέλειψαν ή πρόσθεσαν άλλα στοιχεία, στάθηκαν μακριά από την αγιοποίηση και μετέτρεψαν τις πηγές των πληροφοριών του σε κρυφά δολώματα, με τόλμη, μέτρο, σεβασμό κι ενίοτε με ευτράπελη διάθεση. Τα σενάρια που θα διαβάσετε δεν χαρίζονται ούτε καλοπιάνουν σαφώς δεν προσβάλλουν είναι γραμμένα με αγάπη.
Οι φοιτητές/τριες του Μαθήματος που επέλεξαν να συμμετέχουν στην άσκηση επικοινώνησαν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας με τους/τις: Αντώνη Δαγκλίδη (Τσιπίλη Παρθένα, Rumyantseva Natalia), Ελευθερία Θανούλη (Καραμπάση Μαγδαληνή),Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο (Βαλεντίνη Αγραφιώτη- Μαγουλιώτη Εμμανουέλα-Ευτέρπη, Λίνα Νικολακοπούλου (Νικολαΐδης Αναστάσης), Αντώνη Σκιαθά (Πουλίζου Ευαγγελία), Διονύση Τσακνή (Αναγνώστου Μελίνα), Γιώργο Φειδά (Δερμεδεσιώτου Ευδοξία, Ευθύμογλου Λίνα, Παλαντζίδου Σοφία), Mara Rosa Caracausi (Κολλιάκο Δημήτρη, Κουτσοδιάκο Αλέξανδρος), Marshall Moore (Βέργου Κατερίνα – Σάντολη Ελένη), Gonda Van Steen (Νικολαΐδου Σωτηρία) και Κλεονίκη Δρούγκα (Φοιτητή).
Οι συνεντευξιαζόμενοι/ες είναι διδάσκοντες/ουσες στο Τμήμα Κινηματογράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Κοινό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ.), Δημιουργοί, Καλλιτέχνες, Θεράποντες της Τέχνης. Καθένας από αυτούς έχει καταξιωθεί επαγγελματικά, κοινωνικά, έχει δημιουργήσει πολιτισμό, έχει εμπνεύσει, έχει καταφέρει επιτεύγματα που αψηφούν τις εκτιμήσεις, έχει μεταφέρει ιδέες, τρόπους ζωής και συμπεριφορές, έχει σπουδαία δημιουργία. Πρόκειται για ανθρώπους που σκέφτονται και λειτουργούν από μέσα προς τα έξω, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, μιλάνε καθαρά στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων, θέλουν να αλλάξουν την πορεία του κόσμου, έχουν ένα όνειρο ή καλύτερα έχουν πολλά όνειρα…
Η ζωή τους εμπνέει, γίνεται σενάριο, έχει ενδιαφέρον! Μέσα σ΄ αυτά τα σενάρια που έγραψαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καθένας ακούει τον εαυτό του, αφουγκράζεται τα «θέλω» του, θέτει σε τάξη ή αναστατώνει τις σκέψεις του. Οι συγγραφείς των σεναρίων δεν ενοχλούν τις λέξεις. Τις υπηρετούν.
Κλεονίκη Δρούγκα,
ΕΕΠ, Τμήμα Κινηματογράφου, ΑΠΘ
[1] Das Leben der Anderen (2006) – Μεταφρασμένος Τίτλος: Οι Ζωές των Άλλων