Scroll Top

ΓΕΩΡΓΙΑ (ΤΖΙΝΑ) ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Γεωργία Καλογήρου

Η Ελευθερία Θάνογλου κατάγεται από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και διαμένει στην Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές “Οι πέντε εποχές του κόκκινου”  (εκδ. Πικραμένος, 2017) και ” α ν α π α ρ ά σ τ α σ η” (εκδ. Πικραμένος 2019).

Συμμετείχε σε ανθολογίες ποιημάτων και διηγημάτων. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, την ιταλική, ισπανική και αλβανική γλώσσα.

Έχει συγγράψει επίσης θεατρικά κείμενα που αφορούσαν την  μουσική θεατρική παράσταση Μαρία Πολυδούρη “Μόνο γιατί με αγάπησες” (συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Δίπλα).

Η Τζίνα Καλογήρου σπούδασε Παιδαγωγικά (πτυχίο ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ,1988) και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Ζητήματα Ερμηνείας και Διδακτικής στο Έργο του Γιάννη Ρίτσου (Η περίπτωση του Εικονοστασίου Ανωνύμων Αγίων)»(1994).

Είναι μέλος ΔΕΠ του ΠΤΔΕ/ ΕΚΠΑ από το 1996, και από το 2013 Καθηγήτρια στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο «Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Διδακτική της». Διευθύνει το Διατμηματικό ΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση»(ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ-ΤΝ/ΠΔΜ).

Ως temporary Senior Research Visiting Fellow συνεργάστηκε με το King’s College London(2008-2010). Δίδαξε, επίσης, σειρά μαθημάτων στη Φιλοσοφική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών στο Βέλγιο . Έχει, επίσης, διδάξει επί σειράν πολλών ετών στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και στα ΠΕΚ, σε διεθνή Summer Schools, σε πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του ΕΚΕΒΙ, κ.ά., έχει σχεδιάσει και εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, κ.ά.

Από το 2015 είναι μέλος Σ.Ε.Π. στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπου καιδιδάσκει τα μαθήματα: «Θεωρία Λογοτεχνίας και Δημιουργική Γραφή», «Πεζός και Ποιητικός Λόγος» Ακόμη, έχει διδάξει στα μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Bergen University College, Università degli Studi di Palermo, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, κ.ά.) και έχει δώσει σεμιναριακές διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge.

Είναι departmental coordinator 11 προγραμμάτων Erasmus σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση (και ως προσκεκλημένη key-note speaker) σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελέτες της(πάνω από 160 στον αριθμό) στην ελληνική, αγγλική ,γαλλική και ιταλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει εκδώσει αυτοτελείς τόμους/μονογραφίες και έχει επιμεληθεί την έκδοση ακαδημαϊκών βιβλίων και συλλογικών τόμων . Σε συνεργασία με τη Δ. Μπεχλικούδη έχει μεταφράσει και επιμεληθεί το βιβλίο των M.Benton-G. Fox, Διδακτική της Λογοτεχνίας. Από Εννέα έως Δεκατεσσάρων Ετών(υπό έκδοση) και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του κλασικού βιβλίου της L.M. Rosenblatt O Αναγνώστης, το Κείμενο, το Ποίημα(Gutenberg-υπό εκδ.).

Eίναι μέλος της διεθνούς επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK το οποίο και διοργάνωσε στην Αθήνα(ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ) το 2014 και επίσημο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης TALIS ASSOCIATION (για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και της γλώσσας και την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής οπτικής και αλληλεγγύης) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βαλένθια,το Queen Mary London και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του Ανθολογίου Λογοτεχνικών Κειμένων για τις Ε’ και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, Με λογισμό και μ’ όνειρο(ΟΕΔΒ). Από το 2013 μέχρι το 2018 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων(Παιδικά βιβλία) του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης(πρώην Διαβάζω).

Είναι co-editor του international academic Journal of Literary Education και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της εκδοτικής σειράς «Laboratorio Children’s Books» του εκδοτικού οίκου Anicia Edizioni – Rome ,καθώς και της σειράς «Niata» του Università degli Studi di Palermo .

Ενδεικτική Αρθρογραφία : (σε συνεργασία με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δ. Μαλαφάντη), “Negotiating Miranda’s vision in the classroom: Critical Encounters with Literature, From Archetypal Symbolism to Dys¬topian Fantasy”, in: Thinking through Children’s Literature in the Classroom, ed. Agustin Reyes-Torres et al. (Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars’ Publishing, 2014), 129-147. Έχει συνεπιμεληθεί μεταξύ άλλων το βιβλίο : Η Δύναμη της Λογοτεχνίας: Διδακτικές προσεγγίσεις – Αξιοποίηση διδακτικού υλικού (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο), εισαγωγή και επιστημονική επιμέλεια Β. Πάτσιου – Τζ. Καλογήρου, Αθήνα: Gutenberg / Γ. Δαρδανός & ΣΙΑ Ε.Ε., 2013, 326σσ. Το τελευταίο της δημοσίευμα είναι το άρθρο: «Playful Encounters in the Garden of Poetry: Children’s Poetry and Play» για το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Filoteknos,vol.9/2019, 82-104.

#ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ