Scroll Top

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ

Μαρία Κατσαντώνη

Η Ελευθερία Θάνογλου κατάγεται από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και διαμένει στην Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές “Οι πέντε εποχές του κόκκινου”  (εκδ. Πικραμένος, 2017) και ” α ν α π α ρ ά σ τ α σ η” (εκδ. Πικραμένος 2019).

Συμμετείχε σε ανθολογίες ποιημάτων και διηγημάτων. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, την ιταλική, ισπανική και αλβανική γλώσσα.

Έχει συγγράψει επίσης θεατρικά κείμενα που αφορούσαν την  μουσική θεατρική παράσταση Μαρία Πολυδούρη “Μόνο γιατί με αγάπησες” (συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Δίπλα).

H Mαρία Kατσαντώνη εργάζεται ως καθηγήτρια-σύμβουλος στο ΜΠΣ «Δημιουργική γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Joint Degree) με το Παν. Δυτικής Μακεδονίας.

Διδάσκει στη Θ.Ε. «Θεωρία λογοτεχνίας και δημιουργική γραφή», έχει επίσης διδάξει στη Θ.Ε. « Πεζός λόγος-Ποιητικός λόγος ».

Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle-Paris 3 με αντικείμενο τη Θεωρία ανάλυσης του λόγου και ειδίκευση στο μεταμοντέρνο λογοτεχνικό αφήγημα.

Μέρος της διδακτορικής της διατριβής εκπονήθηκε με υποτροφία του γαλλικού κράτους στο Πανεπιστήμιο Brown του Rhode Island των ΗΠΑ με έμφαση στις μεταμοντέρνες αφηγηματικές πρακτικές (πολυφωνία- υβριδικές γραφές).

Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων:

– DEA στις Επιστήμες του λόγου και στη Μετάφραση (Παν. Paris 3) και
– DESS στον Τομέα των Κοινωνικών Επιστημών και Διοίκησης, με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού και τον Πολιτιστικό Σχεδιασμό (Παν. Paris 10).

Έχει διδάξει επί σειρά ετών μαθήματα (Θεωρίας της λογοτεχνίας, Ιστορίας του Πολιτισμού, Σημειωτικής/Αφηγηματολογίας, Ποιητικής/Ρητορικής/Υφολογίας, Δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης) σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού (Παν. Κύπρου, Παν. Αθηνών, Παν. Paris -Sorbonne, ΕΑΠ).

Το 2007 εισήγαγε για πρώτη φορά και διοργάνωσε το μάθημα της Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν. Αθηνών και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να συντονίζει εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και λογοτεχνικές συναντήσεις με συγγραφείς σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς φορείς.

Mελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Εστιάζονται στη μελέτη της γλώσσας μέσα από ετερόκλητα είδη λόγου, με έμφαση στην ανάλυση του λογοτεχνικού αφηγήματος μέσα από διεπιστημονικές θεωρήσεις που συνάδουν αφηγηματολογικών, γλωσσοδιδακτικών και κοινωνιολογικών προσεγγίσεων.

Έχει επιμεληθεί και εκδόσει τον συλλογικό τόμο «Μονοπάτια Γραφής/Sentiers d’écriture» 2013 (σ. 205).

#ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΙΑ