Scroll Top

“Σιωπηλές Κραυγές” της Βούλας Γκεμίση | Παρουσίαση από την Κατερίνα Χριστοδούλου

Σιωπηλές Κραυγές | Βούλα Γκεμίση | Εκδόσεις carmelasbooks

Μία αναγνωστική θύελλα από τρεις γενιές που κρατούν γερά την κληρονομιά μιας άτυχης κοινής μοίρας. Με τσακισμένα φτερά οι πρωταγωνίστριες της ιστορίας αποτυπώνουν τις σιωπηλές κραυγές τους πάνω στη συνέχεια της ζωής και συνθέτουν ένα ασύλληπτο αναγνωστικό ταξίδι. Όπως ακριβώς και ο τίτλος «Σιωπηλές Κραυγές» που φέρει τόσο αντιπροσωπευτικά αυτό το δυνατό βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή από τις εκδόσεις carmelasbooks.

Ο λόγος για το συγκλονιστικό μυθιστόρημα της κυρίας Βούλας Γκεμίση, ένας λογοτεχνικός ύμνος που στέκεται ικανός να αφυπνίσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Μία αξιοσημείωτη αναφορά για το βιβλίο είναι επίσης ότι φέρει την υπογραφή του κινήματος, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, «strongme» και τα έσοδα θα δοθούν για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Τρεις γενιές, τρεις ιστορίες έρχονται να φέρουν στο φως όλα τα συναισθήματα των άτυχων κακοποιημένων γυναικών.

«Η Μαριάννα εγκαταλείπει τη σχολή της κρυφά από τους γονείς της αναζητώντας τη μεγάλη ζωή μέσα σε χάρτινα όνειρα. Οι υποσχέσεις που έρχονται στο δρόμο της δεν είναι ποτέ αρκετές για να της φέρουν όλα όσα επιθυμεί βαθιά να πραγματοποιήσει.».

Η πρώτη ιστορία της Μαριάννας, αναφορά σε μία φοιτήτρια που συνειδητά επιλέγει το δρόμο της απομόνωσης και της διαφθοράς προκειμένου να ξεφύγει από τη μίζερη διαδρομή της ζωής της. Όμως, οι επιλογές της μέσα από τη φαινομενική ματαιοδοξία της θα την οδηγήσουν πολύ σύντομα σε ένα συναισθηματικό και σωματικό τέλμα χωρίς επιστροφή.

«Η Μάρθα είναι ακόμα πολύ νέα για να πάψει να ελπίζει. Χάνεται μέσα στα παιχνίδια του μυαλού της αναζητώντας απαντήσεις για μία λάθος επιλογή. Μουσκεύει τα όνειρα της με δειλία και η σιωπή μένει αλώβητη στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων καταπίνοντας τα πάντα.».

Η δεύτερη ιστορία, με πρωταγωνίστρια τη Μάρθα, ξεδιπλώνει το συναισθηματικό και σωματικό ευνουχισμό μιας γυναίκας που αρωγός είναι η άβουλη στάση της απέναντι στη ζωή. Μέσα από λάθος βήματα, η ηρωίδα θα έρθει αντιμέτωπη με τον πραγματικό εφιάλτη.

«Η Άννα – Μαρία ζει με αναμνήσεις. Από εκείνες που έχουν την τάση να δικαιολογούν τα πάντα. Πίσω από τα δικά της όνειρα ακροβατεί μονάχα ένα τεράστιο «γιατί». Πώς να ισορροπήσει όταν τα πόδια της μοιάζουν ανήμπορα να σταθούν μπροστά στις δυσκολίες της ζωής;».

Η πρωταγωνίστρια της τρίτης ιστορίας είναι μία γυναίκα που επιλέγει συνειδητά την εσωτερική φυλακή της. Με έντονα στοιχεία υπέρμετρης αφοσίωσης θα γίνει η πυξίδα της ζωής που θα δείξει το σωστό δρόμο.

Το τέλος έχει άξονα την κοινή γραμμή της σεναριακής ισορροπίας που αφορά το σύνολο της πλοκής και σίγουρα ο αναγνώστης δεν το περιμένει. Ένα πρωτότυπο, καλοδουλεμένο, «έξυπνο» τέλος με μία δυνατή ανατροπή που έρχεται να δέσει τις τρεις διαφορετικές ιστορίες.

Το μυθιστόρημα αυτό ήταν μία ιστορία που δε με άφηνε να την αφήσω. Χαρακτήρες δομημένοι, με μία πλοκή που σε τραβάει σαν μαγνήτης παρασύροντας σε σταδιακά στη δίνη της αφύπνισης. Ένας αθέατος κόσμος, μία χαραμάδα από την ιστορία της διπλανής πόρτας, της τόσο γνωστής μα άγνωστης. Η δημιουργός με το σπουδαίο έργο της γίνεται αρωγός των κειμένων της, συμφιλιώνει την αρμονία των λέξεων με αριστοκρατικό, περίτεχνο τρόπο.

 Μεστή  γραφή, χωρίς να πλατειάζει και με μία δεξιοτεχνία στο να σχηματίζει στο μυαλό του αναγνώστη σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία. Επιπλέον, διαθέτει σεναριακή δομή, έτοιμη να ξεσκεπάσει κάθε κοινωνικό προβληματισμό και να αποτυπώσει τη νοσηρή πραγματικότητα. Η δύναμη του λόγου είναι τόσο έντονη που είναι αδύνατον να μη δημιουργηθούν πρωτόγνωρα συναισθήματα στον αναγνώστη.

Στο τέλος, θα υποκύψει και ο αναγνώστης θα γίνει έρμαιο του λόγου αυτού, ο οποίος είναι ικανός να γονατίσει τη λογική του. Τα λογοτεχνικά στοιχεία μονοπωλούν το αναγνωστικό ενδιαφέρον κορυφώνοντας το τέλος. Ένα πολύκροτο μυθιστόρημα που δε θα περάσει απαρατήρητο γιατί μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζει με δεξιοτεχνία την πολύπλευρη μορφή της κακοποίησης. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα της συγγραφέως που μόνο περήφανη θα έπρεπε να είναι για το αριστούργημα της.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για όλους εκείνους που θέλουν να διεισδύσουν στα δύσβατα, σκοτεινά μονοπάτια της κακοποίησης (όποια μορφή και αν έχει). Σε εκείνους, που θέλουν να βιώσουν την κοινωνική αφύπνιση και τον έντονο προβληματισμό. Σε όλους εκείνους που θα ήθελαν να συμβάλουν στην ενίσχυση για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κοινωνικού φαινομένου της έμφυλης βίας.

Βιογραφικό Κατερίνα Χριστοδούλου