Το Varelaki , σελίδες Τέχνης και Πολιτισμού, ιδρύθηκε το 2009 και συνεχίζει την πορεία του μέχρι σήμερα έχοντας σταθερή παρουσία στα λογοτεχνικά πράγματα.
Αγαπά και στηρίζει το βιβλίο και τα γράμματα, αγαπά τις τέχνες και ιδιαίτερα το θέατρο, τους συγγραφείς και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην ποίηση.
Παρουσιάζει πεζογραφία, θέατρο, ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές ειδήσεις, κριτικές ( Λογοτεχνικό αρχείο, κριτική στάση), κείμενα της Ασημίνας Ξηρογιάννη αλλά και άλλων συντακτών τους οποίους φιλοξενεί κατά καιρούς.
Φιλοξενούνται σε αυτό ακόμα : συνεντεύξεις ποιητών, πεζογράφων, ανθρώπων του θεάτρου, ηθοποιών και άλλων προσώπων που συνδέονται με το βιβλίο, τη λογοτεχνία και την τέχνη. ( Στήλη The artmaniacs). Σημαντικό είναι και το ένθετο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό notationes ( σημειώσεις), ένα μικρό ένθετο το οποίο λειτουργεί αυτόνομα.
Το Varelaki ξεκίνησε ως το μοναδικό μπλογκ που δεν δημοσιεύει φωτογραφίες, κατ’ επιλογήν. Αργότερα άλλαξε τακτική, αλλά η φιλοσοφία του γενικότερα είναι να δίνει προβάδισμα στο Λόγο στην ουσία και στην ποιότητα. Κατά καιρούς διοργανώνει αναγνώσεις και διάφορες εκδηλώσεις υπό τον τίτλο ” Η τέχνη της συνύπαρξης” και όχι μόνο. Σημειωτέον έχει κυκλοφορήσει και έντυπο δύο φορές.
Μέσα από το Varelaki και τη δραστηριότητά του έχουν προκύψει δύο ανθολογίες. Πρώτα, το 2015, η Ανθολογία ” Μονόλογοι Συγγραφέων” που κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή από τις εκδόσεις Βακχικόν. Και έπειτα το 2017, η Ανθολογία ” Το θέατρο στην Ποίηση “, που κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή από τις εκδόσεις Momentum.
Ασημίνα Ξηρογιάννη
Ανακαλύπτει φωνές, γραφές, κείμενα, κάνει αφιερώματα.
Η Ασημίνα Ξηρογιάννη διαβάζει πολύ και κυρίως μελετά τη λογοτεχνία. Το Varelaki ως πνευματικό της παιδί αντανακλά και την προσωπικότητά και τα ενδιαφέροντα της.Στο Varelaki καταθέτουν τη δουλειά τους και συνδιαλέγονται τόσοι Έλληνες δημιουργοί, με διαφορετικές φωνές και από διαφορετικές γενιές.
Το Varelaki στο διαδίκτυο αλλά και στη σύγχρονη λογοτεχνική σκηνή:
” Ερευνά, σχολιάζει, ανθολογεί , προτείνει, ανακοινώνει, συνδιαλέγεται.
Μέσα στο συρφετό και στη βουή, υπάρχει ομορφιά, αρκεί να την ανακαλύπτεις.
Το Varelaki είναι συλλέκτης όμορφων πραγμάτων”.