Scroll Top

50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο | Ανδρέας Καρακόκκινος

Ανθολόγηση αφιερώματος: Αντώνης Σκιαθάς

Επιμέλεια αφιερώματος: Αγγελική Πεχλιβάνη

Αυτόν τον Ιούλιο συμπληρώνονται 50 χρόνια από το πραξικόπημα του δικτατορικού καθεστώτος των Αθηνών εναντίον του Μακαρίου και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Το culturebook θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στο πολύπαθο νησί και, κυρίως, να επαναφέρει στη μνήμη μας  μ έ σ ω   τ ης  Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς  την Κυπριακή τραγωδία, ετοίμασε αφιέρωμα, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι και διακεκριμένες συγγραφείς, ποιητές, ποιήτριες, μελετητές, καθηγητές και καθηγήτριες Πανεπιστημίου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. Τα κείμενά τους (ποιήματα/πεζά/μαρτυρίες/δοκίμια), τα οποία θα παρουσιαστούν διαδικτυακά από τις 15 έως και τις 22 Ιουλίου 2024,  είναι ειδικά γραμμένα για την Κύπρο και φυσικά άπτονται του θέματος της τραγωδίας και των συνεπειών που αυτή προκάλεσε. Μετά τη δημοσίευσή τους θα εκδοθούν σε έναν ειδικό τόμο από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, ο οποίος θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία στις αρχές του φθινοπώρου.

Γνωρίζοντας πως η Ιστορία –δυστυχώς–  δεν διδάσκει, ελπίζω το παρόν αφιέρωμα να αποτελέσει ένα έναυσμα ιστορικού αναστοχασμού και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα γεγονότα –ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου– που οδήγησαν το καλοκαίρι του 1974 στην εθνική αυτή τραγωδία.

Ευχαριστώ  από καρδιάς όλους όσοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκλησή μας.

Η επιμελήτρια

Αγγελική  Πεχλιβάνη

Ανδρέας Καρακόκκινος

Η ΝΗΣΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ

Εκείνο το καλοκαίρι του 1974  έμελλε να σημαδέψει με τις πιο βαθιές χαρακιές τη ζωή μας στη Κύπρο. Χαρακιές που ξεκινούσαν από τη ψυχή και φτάνανε μέχρι τη πόρτα της κόλασης σε μια διαδρομή σπαρμένη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα και τη βούλα της προδοσίας καρφωμένη στο πόνο του φευγιού μας.  Προδότες και εχθροί ξεπούλησαν τα χώματα των πατεράδων μας κι άφησαν για μας το δάκρυ  και  τη σταύρωση μας.

Εκείνο το καλοκαίρι ο Ιούλης έσπειρε  φωτιά  κι έσμιξε με τον Αύγουστο για να  θερίσουν θάνατο. Κι εμείς  μετρούσαμε νεκρούς, καμένα σπίτια , χαρακιές, κοιμόμασταν   κάτω από  δέντρα και  γιοφύρια   κι αναζητούσαμε ένα όνειρο, ένα φως ή ένα θαύμα απ’ τη Παναγιά που γιόρταζε θλιμμένη.

Τις μέρες εκείνες στη μονάδα που υπηρετούσαμε, επιστρατευμένοι φοιτητές οι περισσότεροι, ξημερώματα δεκαπενταύγουστου έφτασε στα χέρια μου ένα κρυφό μήνυμα που έλεγε  πως έρχονται αεροπλάνα για βοήθεια και για να τα ξεχωρίσουμε από τα εχθρικά τι χρώματα φωτοβολίδων θα ρίχνανε. Ενημέρωσα το Διοικητή ο οποίος  μου είπε να μη πω τίποτα σε κανένα.  Δεν άντεξα όμως και το είπα σε κάποιους φίλους γιατί ίσως να ήταν το θαύμα που περιμέναμε. Και κοιτάζαμε όλοι τον ουρανό αναζητώντας ένα χρωματιστό σημάδι  κι’  αφουγκραζόμαστε μην ακουστεί ο ήχος τους και περιμέναμε… περιμέναμε…  

Μα, «η νήσος κείται μακράν» μας είπαν κι εμείς θάψαμε τους νεκρούς μας, μετρήσαμε αυτούς που δεν γύρισαν κι αναζητήσαμε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μια άλλη γη,  μια άλλη ζωή χτισμένη στ’ απομεινάρια της παλιάς  που έγινε  μια μισοξεχασμένη θλιβερή ιστορία κι ένα μισοτελειωμένο παραμύθι που λέει:  

Κλείσε το βιβλίο
το παραμύθι τέλειωσε
η προσμονή χωρίς τέλος
όσοι απομείναμε
μετράμε χαρακιές
στη καρδιά του καλοκαιριού
και γραμμές στην ιστορία
πράσινες, κόκκινες…
σκοτάδι.

Βιογραφικό Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Βιογραφικό Αγγελική Πεχλιβάνη

Βιογραφικό Ανδρέας Καρακόκκινος