1. Κύριε Βαναργιώτη, εκτός από συγγραφέας είστε και φιλόλογος στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση και τα δύο τελευταία χρόνια υπηρετείτε ως καθηγητής αποσπασμένος στο Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» Μεσοποτάμου, των Αγίων Σαράντα στη Βόρεια Ήπειρο. Τα μικροδιηγήματα που επέλεξα από την αδημοσίευτη εργασία σας για την στήλη «Παράθυρο για το μικρό διήγημα» είναι διαποτισμένα από την εκεί παραμονή σας. Μιλήστε μας για τον τρόπο που επιδρά αυτή η εμπειρία σας στα κείμενά σας.
Απ. Συνήθως όχι. Ένας τρόπος λειτουργεί μέσα μου για αρκετό διάστημα. Δεν ξέρω γιατί.
10. Υπάρχουν συγγραφείς που έχουν επηρεάσει ή ακόμα και αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεστε και που αντιμετωπίζετε την ζωή;
Απ. Θα ακουστεί κοινότοπο, αλλά ο Όμηρος και οι αρχαίοι τραγικοί με έχουν σημαδέψει. Επίσης οι ψαλμοί του Δαβίδ, ο Εκκλησιαστής, το Άσμα ασμάτων, τα Ευαγγέλια και οι χαιρετισμοί στην Παναγία. Αν μου επιτρέπετε, θα αναφέρω τη συχωρεμένη τη μητέρα μου, η οποία, αν και δεν ήξερε τι είναι λογοτεχνία, αφηγούνταν σύντομα και τραγικά όσα ζούσε στην καθημερινότητά της. Θυμάμαι ακόμα κάποια Θεοφάνια, που εγώ δεν είχα πάει στη ρίψη του σταυρού στο ποτάμι των Τρικάλων. Όταν επέστρεψε η μητέρα μας μετέφερε τόσο πειστικά την αίσθηση του τσουχτερού κρύου και μας περιέγραψε ένα τσιγγανάκι το οποίο μπήκε γυμνό στο ποτάμι και είχε μπλαβίσει και τουρτούριζε, που με έκανε να κλαίω απαρηγόρητος και με ρωτούσε διαρκώς απορημένη τι έχω.
Αγαπώ και πολλούς σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους και διαλέγομαι με το έργο τους, Δεν θα ήθελα όμως να μιλήσω γι’ αυτούς, γιατί είναι αρκετοί.
Aλέξανδρος Βαναργιώτης (Τρίκαλα Θεσσαλίας, 1966). Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων. Εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι αποσπασμένος στο Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» Μεσοποτάμου, των Αγίων Σαράντα στη Βόρεια Ήπειρο. Δημοσίευσε τις συλλογές διηγημάτων Διηγήματα για το τέλος της μέρας (Εκδόσεις Λογείον, Τρίκαλα, 2009), Η θεωρία των χαρταετών (Εκδόσεις Παράξενες Μέρες, Ρέθυμνο, 2013) και Κατά μήκος της εθνικής οδού (Εκδόσεις Εύμαρος, Αθήνα, 2019). Το 2022 κυκλοφόρησε σε ebook (ηλεκτρονικό βιβλίο)από το περιοδικό «Εξιτήριον» η εργασία του «Άνθη της λύπης», που εμπεριέχει μια επιλογή επιτύμβιων επιγραμμάτων από την Παλατινή Ανθολογία και την απόδοσή τους στα νέα ελληνικά.