Scroll Top

Πατρίσια, Ίντιθ και Άρνολντ/Dylan Thomas – Μετάφραση: Δήμητρα Σιούκα

Η συλλογή διηγημάτων του Dylan Thomas, Portrait of the artist as a young dog κυκλοφόρησε το 1940. Αποτελείται από δέκα διηγήματα που αποκαλύπτουν την ικανότητα του Thomas να διαχειρίζεται το περιβάλλον και τους πρωταγωνιστές του, να παρουσιάζει τη “μεγάλη εικόνα” και να εστιάζει στους “μικρούς ήρωές” της, να εντοπίζει το παράλογο της καθημερινότητας, το κωμικοτραγικό, να υπογραμμίζει την κοινωνική υποκρισία. Όλες οι ιδιαιτερότητες της γραφής του Dylan Thomas απαντώνται κι εδώ: οι συνηχήσεις, οι παρηχήσεις, η λεξιπλασία, το εύστοχο χιούμορ, τα λογοπαίγνια, η αγάπη για τη γλώσσα, η μη τυπική χρήση της.
Από τα δέκα διηγήματα της συλλογής, τα έξι, τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ή δημοσιευθεί ποτέ στα ελληνικά, θα δημοσιευθούν στο Culture Book. Η αρχή έγινε τον Αύγουστο με το διήγημα “Αξιοπερίεργος μικρός βήχας” κι ακολούθησε “Ο καβγάς” τον Σεπτέμβρη και το “Εκεί που ο Τάουι κυλά” τον Οκτώβρη.
Για το Νοέμβρη δημοσιεύεται το διήγημα ” Πατρίσια, Ίντιθ και Άρνολντ” στο οποίο ο μικρός αφηγητής γίνεται θεατής μιας διπλής ερωτικής απάτης, μια χιονισμένη χειμωνιάτικη μέρα.

Μετάφραση: Δήμητρα Σιούκα

Τα διηγήματα μεταφράστηκαν από την έκδοση Portrait of the artist as a young dog, Weidenffeld & Nicolson, 2014. Η μετάφρασή τους αποτέλεσε το δημιουργικό μέρος της διπλωματικής εργασίας μου στο ΠΜΣ Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δημοσιεύονται με τη συναίνεση της David Higham Associates Ltd.

Ευχαριστώ τον επιβλέποντα καθηγητή μου, κ. Βασίλη Λέτσιο, μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για την εμπιστοσύνη και τη συνεχή στήριξη.

Δήμητρα Σιούκα

Δήμητρα Σιούκα

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε τουριστικά, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, ασχολήθηκε με το θέατρο, ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εκπονεί τη διδακτορική διατριβή της στο τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ερευνώντας τη σχέση του Dylan Thomas με την ελληνική Γραμματεία. Το 2018 η μετάφρασή της στο Under Milk Wood του Dylan Thomas παρουσιάστηκε θεατρικά. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στίχοι της έχουν μελοποιηθεί.

Γράφει και μεταφράζει και στο: https://urbanbrine.wordpress.com/.