Scroll Top

ΑΓΕΝΝΗΤΕΣ ΜΝΗΜΕΣ / MNEMES UNBORN

Ποιητικές Μεταγραφές – 7 ποιητές, 14 ποιητεχνήματα

GeoV & Perfo Poet Art 

H εταιρεία πολιτισμού «EPOPSIS» –με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει το διαμεσικό επιτελεστικό ποιητικό έργο «Αγέννητες Μνήμες / Mnemes Unborn» της Γεωργίας Βεληβασάκη (Geo-V) και της ομάδας «Perfo Poet Art» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αθυρίδη και εικαστική επιμέλεια Γιάννη Μήτρου.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Κεντρικός άξονας της ποιητική performance είναι κείμενα σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών που τους συνδέει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Γεωργίας Βεληβασάκη, Ζαχαρίας Κατσακού, Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου, Δημήτρη Π. Νάσκο, Γιώργου Παναγιωτίδη, Κικής Σαραντέα και Αντώνη Δ. Σκιαθά.

Επτά ποιητές, δεκατέσσερα ποιητεχνήματα, δεκατέσσερις διαφορετικές εικονοποιητικές και επιτελεστικές προσεγγίσεις, ζωντανές και κινηματογραφημένες, συνυπάρχουν σε ένα συνολικό δια-καλλιτεχνικό συμμετοχικό poem-art. Πρόκειται για μια σύνθεση «πέρα από τη σελίδα», ένα σχόλιο που διατρέχει την ανθρώπινη κατάσταση στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η ανάδυση του ατόμου από το υγρό χώμα στο χωροχρόνο, η αβεβαιότητα, ο έρωτας, η ματαίωση, το «Εγώ» και ο «Άλλος»˙ ο κόσμος και η βία, η αποξένωση, η μοναξιά και τελικά η ζωή ως αναπόληση και όνειρο με φόντο την ελπίδα της αθανασίας καθώς ο άνθρωπος μεταβαίνει από τον αναλογικό στον ψηφιακό εαυτό. Οι «αγέννητες μνήμες» εκτυλίσσονται στο εδώ-και-τώρα που συμπυκνώνει το αδιανόητο, την ταυτόχρονη παρουσία και απουσία της ύπαρξης.

Στις κινηματογραφημένες εικόνες συμπράττουν εξωλογοτεχνικές καλλιτεχνικές φωνές δημιουργώντας πρόσθετους νοηματικούς κόμβους και εμπλουτίζοντας με νέες διαστάσεις το κάθε ποιητικό κείμενο: ο σκηνοθέτης/συνθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης, οι εικαστικοί Χρήστος Αλαβέρας και Ιωάννα Σκαντζέλη, η φωτογράφος Ελένη Κοπασάκη, οι συνθέτες/μουσικοί Ανδρέας Ζιάκας και Κωνσταντίνος Υφαντής, ο χορευτής Βαγγέλης Μπαντής, οι performers Vanessa Barré και Patricia Belonia-Barré, αλλά και καθημερινοί άνθρωποι που γίνονται πρωταγωνιστές, όπως ο ενενηντάχρονος Βενιζέλος Αντωνιάδης και ο μικρός Δημήτρης Στεφανίδης.

Επί σκηνής, τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί (Μαρία Ανισέγκου, Ανδρέας Ζιάκας, Κώστας Μαγγίνας), τρεις performers (Γεωργία Βεληβασάκη, Vanessa Barré, Σεμπάστιαν Τσιφής) και δύο εικαστικοί (Χρήστος Αλαβέρας, Ιωάννα Σκαντζέλη) συντελούν στη ζωντανή μεταγραφή του ποιητικού λόγου σε διαφορετικούς καλλιτεχνικούς κώδικες, στην εκδίπλωση και ανασημασιοδότησή του μέσα από την τέχνη της performance, τη φωνή, το σώμα, ηχητικά τοπία, installations, χορό, video projection,μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και εικαστική δράση, οδηγώντας σε ένα τρισδιάστατο ποιητικό συμβάν που στοχεύει σε μια αναστοχαστική, πολυεπίπεδη και πολυαισθητηριακή εμπειρία.

Συντελεστές:

Γεωργία Βεληβασάκη / Concept
Κωνσταντίνος Αθυρίδης / Σκηνοθεσία
Γιάννης Μήτρου / Εικαστική επιμέλεια

Ποιητές (με αλφαβητική σειρά)

Γεωργία Βεληβασάκη
Ζαχαρίας Κατσακός
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Δημήτρης Π. Νάσκος
Γιώργος Παναγιωτίδης
Κική Σαραντέα
Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Επί σκηνής:

Γεωργία Βεληβασάκη / Performer
Vanessa Barré / Performer
Sebastian Constantine Tsifis / Performer
Δημήτρης Στεφανίδης / Performer
Ανδρέας Ζιάκας / Κιθάρα
Maria Anissegou / Τσέλο
Κώστας Μαγγίνας / Κιθάρα, loops, fx, samples
Χρήστος Αλαβέρας / Εικαστική δράση
Ιωάννα Σκαντζέλη / Installation

Συνεργάτες:

Ιωάννα Τιμοθεάδου / Κοστούμια
Γιάννης Μαυρίδης / Επεξεργασία ήχου
Μαρία Παντέχου / Τεχνικός ήχου
Λεωνίδας Μπεϊλής / Τεχνικός προβολών
Κυριάκος Αλεξιάδης / Τεχνικός θεάτρου
Βούλα Σιδερίδου / Video mastering
Vanessa Barré / Αγγλική απόδοση
Ελευθερία Γαζέτη / Επιμέλεια Αγγλικής απόδοσης
Σπύρος Τσιλιγκιρίδης, Grafic Box / Graphic design
Χρήστος Αλαβέρας, Ελένη Κοπασάκη / Light painting-Φωτογραφία αφίσας
Ελένη Σκάρπου / Επικοινωνία

Πρώτη παρουσίαση του έργου: Θέατρο Αυλαία (Θεσσαλονίκη), 22 & 23/11/ 2021

VIDEO TRAILER

PHOTO GALLERY 

*Photos by Katerina Striaka

*The last two photos by Dimitris P. Naskos

Και μια κριτική ματιά: https://www.culturebook.gr/texnes/mnimes-meta-apo-mia-parastasi-tis-linas-valetopoulou.html