Scroll Top

“Ο Σύμβουλος του Βασιλιά” του Μάκη Τσίτα | Παρουσίαση από τον Δημήτρη Βαρβαρήγο

Ο Σύμβουλος του Βασιλιά | Μάκης Τσίτας | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Μάκης Τσίτας είναι ένας πολυγραφότατος, χαρισματικός και βραβευμένος συγγραφέας. Όποιος τον γνωρίζει, τον έχει διαβάσει ή έχει δει θεατρικά έργα του, ξέρει καλά τι λέω. Μια δυνατή παρουσία στην ελληνική γραμματεία έχοντας μέχρι σήμερα στο ενεργητικό του 30 παιδικά βιβλία με απανωτές επανεκδόσεις, 5 βιβλία ενηλίκων μεταφρασμένα σε αρκετές γλώσσες και πολλές συμμετοχές σε συλλογικά έργα. Επίσης είναι δημιουργός και διευθυντής στο ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.

Παρακολουθώ τη δουλειά του και εκπλήσσομαι θετικά ως αναγνώστης με τον πλούτο των ιδεών του και την ευχρηστία του στην πλούσια από κάθε άποψη γλώσσα μας. Έμφυτο ταλέντο η προσαρμογή του λόγου του από τη γραφή των ενήλικων βιβλίων στην παιδική λογοτεχνία, καθώς χρειάζεται μια άλλου είδους επαρκή ανάπτυξη, ενότητα, καλή διάταξη και συνοχή παράλληλα με την ηλικία που αναφέρεται το κείμενο ώστε να συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για άριστο αποτέλεσμα.

Αυτή η ικανότητα του να δημιουργεί πετυχημένες προτάσεις οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι ο συγγραφέας δημιουργεί κάθε παράγραφο ως ένα όλο και όχι ως ξεχωριστές προτάσεις. Με αυτή τη δυναμική οι λέξεις δίνουν τη δυνατότητα να διασαφηνίζουν τις ενότητες μεταξύ των προτάσεων διευκολύνοντας το κείμενο να προχωρεί από τη μια πρόταση στην άλλη και να γίνονται ως θεματικό σύνολο κατανοητές από τους μικρούς αναγνώστες της προσχολικής ηλικίας.

Ο Μάκης Τσίτας ξέρει να παίζει με τα παιδιά. Είναι ένα πλεονέκτημα σιγουριάς που διαθέτει από μια πλατιά εμπειρία να θέτει τις βασικές αρχές ενός μύθου και να επεκτείνει τη φαντασία του σε παιδαγωγική αξία.

Το πλέον δύσκολο είδος γραφής είναι στις πρώιμες ηλικίες που ο συγγραφέας είναι απαραίτητο να πιάνει τους παλμούς του κειμένου που ανταποκρίνεται στις γνωστικές προσλαμβάνουσες των ηλικιών που αναφέρεται.

Ο Μάκης Τσίτας καλός τεχνίτης του λόγου, αυτό το κατέχει σε απόλυτο βαθμό και δίνει στα κείμενα του το δικό του ξεχωριστό ύφος απόδοσης στις δομές των μύθων τονώνοντας κι εμπλουτίζοντας με τις λέξεις τις δομές της παιδικής εμπειρίας.

Ο Μάκης Τσίτας ξέρει να παίζει με τα παιδιά. Είναι ένα πλεονέκτημα σιγουριάς που διαθέτει από μια πλατιά εμπειρία να θέτει τις βασικές αρχές ενός μύθου και να επεκτείνει τη φαντασία του σε παιδαγωγική αξία.

Κι αυτός είναι ο λόγος που αρέσουν στα παιδιά οι ιστορίες του. Με τους ευρηματικούς μύθους του ενεργοποιεί τις σκέψεις τους σε ένα ανώτερο μαθησιακό επίπεδο πιο ερεθιστικό ώστε να μεταφέρει στο παιδί ευχάριστες καταστάσεις ως πρώτες αναγνωστικές εμπειρίες, εφοδιάζοντας το με αισιοδοξία κι εμπιστοσύνη.

Ο Σύμβουλος του Βασιλιά είναι το πρόσφατο βιβλίο του που διάβασα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η μοντέρνα έκδοση του Βιβλίου δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ακούσουν το παραμύθι με την αφήγηση της ιστορίας από τον συγγραφέα μέσο ενός δωρεάν προγράμματος QR code reader.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Το βιβλίο βέβαια συμπληρώνεται από λαμπερά χρώματα. Κάθε σελίδα κοσμείται από μια υπέροχη χαρούμενη ζωγραφική από την εικονογράφο Μαιρηλία Φωτιάδου, απόλυτα εναρμονισμένες με το κείμενο αποτελώντας ένα ενιαίο σύνολο.

Ο Μάκης Τσίτας σε κάθε έργο του όπως και στο εν λόγο βιβλίο παρουσιάζει το κυρίως θέμα αφήνοντας αλληγορίες έχοντας σκοπό να δώσει μια επεξηγηματική άποψη, όπως άλλωστε οφείλει ένα παραμύθι, να φωτίζει αφηρημένες έννοιες αποβλέποντας το διδακτικό αποτέλεσμα να πιάνει τόπο και το οποίο να μπορεί να γίνεται κατανοητό ή να γεννάει ερωτήματα στους μικρούς αναγνώστες τους.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Μια φορά κι έναν καιρό εμφανίστηκε ένας άνθρωπος που είχε την ικανότητα να δίνει τη σωστή απάντηση για οποιοδήποτε θέμα. Γι’ αυτό και ο βασιλιάς της χώρας τον ονόμασε Σοφό, τον έκανε επίσημο σύμβουλό του και τον πήρε μαζί του στο παλάτι. Και στην αρχή όλα κυλούσαν ωραία και καλά κι ήταν όλοι χαρούμενοι. Λίγο καιρό όμως μετά τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, ο σύμβουλος έκανε το ένα μεγάλο λάθος μετά το άλλο… Μα τι συνέβαινε στ’ αλήθεια;

Μια φορά κι έναν καιρό… δηλαδή χτες ή σήμερα ή και αύριο…

Νάνοι και νεράιδες, δράκοι, μάγισσες και βασιλιάδες πάνε κι έρχονται ανάμεσα στα παραμύθια και στην αλήθεια. Δρόμο παίρνουν και δρόμο αφήνουν, φτάνουν στις άκρες του κόσμου κι ύστερα πάλι γυρίζουν πίσω. Και τέλος ζούνε και ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Για παιδιά μικρά µε μεγάλη φαντασία και για νέους γονείς µε πολλή όρεξη! Ιστορίες που διαβάζονται μέσα σε δέκα λεπτά!