Scroll Top

Γιώργος Αποσκίτης | Κάθοδος

Υπεύθυνη στήλης | Ηρώ Νικοπούλου

Η στήλη αυτή ασχολείται αποκλειστικά με το μικρό διήγημα, που τις τελευταίες τρεις τουλάχιστον δεκαετίες έχει αγαπηθεί για την αμεσότητα και την σπιρτάδα του, ανταποκρίνεται στους ρυθμούς της ψηφιακής εποχής και έχει αναδειχθεί ως νέο λογοτεχνικό είδος. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης και θεωρητικής προσέγγισης πολλών Διεθνών Συνεδρίων. Μικρό διήγημα, μικροδιήγημα, μικροαφήγημα, ιστορία μπονζάι, flash fiction, short story, minicuento, nanocuento κ.ά ορίζουν τον τρόπο και τον στόχο της μικρής σε αριθμό λέξεων μυθοπλαστικής φόρμας, που χαρακτηρίζεται από πλοκή και χαρακτήρες, από υπαινικτικότητα και αφαίρεση, συχνά έχει ανοιχτό τέλος και πάντοτε ζητά την ενεργή συμμετοχή του αναγνώστη, που καλείται να συμπληρώσει την πλοκή, όπως φαίνεται καθαρά στην πιο γνωστή σύντομη ιστορία του 20ου αιώνα, που αποδίδεται στον Χέμινγουέι: «Προς πώληση: βρεφικά παπούτσια εντελώς αφόρετα».

Η στήλη θα φιλοξενεί κάθε μήνα ένα συγγραφέα με τρία αδημοσίευτα διηγήματά του, το αφιέρωμα θα ολοκληρώνεται με μία συνέντευξή του την τέταρτη εβδομάδα.

Κάθοδος

Δεν είχα ιδέα τι να περιμένω. Ανέβηκα αγουροξυπνημένος τα σκαλιά και στάθηκα μια στιγμή στο προαύλιο, προτού με σταματήσουν για τον πρώτο έλεγχο. «Μπορείτε να περάσετε», μου είπαν. «Θα πάτε στον πρώτο όροφο να ελέγξουν ξανά οι συνάδελφοι τα στοιχεία σας.» Περπάτησα απρόθυμα ως εκεί και ξεγλίστρησα στην αίθουσα προσπερνώντας τον έλεγχο. Άλλοι ήταν καθισμένοι στα θρανία και άλλοι πεσμένοι στο πάτωμα. Μια κοπέλα ανακαλούσε από μνήμης άρθρα ολόκληρα του συντάγματος, ενώ ένας κύριος στη γαλαρία έλεγε φωναχτά ακατάληπτες σκόρπιες λέξεις και φράσεις όπως «πληθωρισμός» και «ακαθάριστο εγχώριο προϊόν», παρακαλώντας να του φέρει κάποιος ένα ποτήρι νερό. Η κυρία στην έδρα μάς διάβασε την πρόγνωση του καιρού και στη συνέχεια μας τραγούδησε το ρεφρέν γνωστού λαϊκού άσματος για να σπάσει τον πάγο. Ακολούθησε σύντομη χορευτική επίδειξη. Ξαφνικά, έπεσε ο γενικός κι ένας νάνος μ’ ένα μεγάφωνο πήρε σβάρνα τις αίθουσες φωνάζοντας «λόγω ανωτέρας βίας η διαδικασία αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας». Tότε σηκωθήκαν όλοι όρθιοι· άλλοι είχαν πιαστεί απ’ το καθισιό, κάποιοι άλλοι θέλησαν να φύγουν, ένας πέταξε την τσάντα του με δύναμη στον μαυροπίνακα και τον έσπασε κι ένας άλλος χλώμιασε και σωριάστηκε λιπόθυμος. Ένιωσα ένα ελαφρύ χτύπημα στον ώμο. «Ξυπνήστε, κύριε. Χάνετε πολύτιμο χρόνο. Η εξέταση έχει αρχίσει.»

Βιογραφικό Γιώργος Αποσκίτης

Βιογραφικό Ηρώ Νικοπούλου