Scroll Top

Φροσούλα Κολοσιάτου – Η αξιακή άλωση γίνεται πρόκληση και έναυσμα για τον λογοτέχνη-λειτουργό

ΚάτοπτροΜεταξύ πραγματικότητας
Ο δαίμονας
Καθρέφτης γεμάτος ρωγμές
Αντανακλά νέες μορφές
Αλλάζει φίλτρο

Ανάμεσα φως και σκοτάδι
Ο ποιητής
Προχωρά γεμάτος αγωνία
Βρίσκεται σε τυφλό σημείο
Γοητευμένος από κίνδυνο
Ανιχνεύει εντυπώσεις
Θέλει να επαληθεύει ότι ξυπνάει
Μέσα του
Γύρω του
Πομπός και δέκτης
Τα δάκτυλα του
Ευαίσθητες απολήξεις στο συλλογικό

Κάτω από ουράνιο θόλο
Το παρελθόν είναι παρόν
Όπως μετά τη βροχή
Μικρές στάλες στην άσφαλτο
Περάσματα ανθρώπων μέσα στους αιώνες
Ομολογούν το θαύμα η το θάνατο

Διαθλάται η πραγματικότητα
Ανάμεσα γίνεται
Η αποκατάσταση του κόσμου
Σαν νέα κατασκευή
Με αξιώσεις αλήθειας

Το λογοτεχνικό έργο, όπως άλλωστε κάθε έργο τέχνης, αποτυπώνει την πραγματικότητα με τον τρόπο που την βιώνει ο δημιουργός. Η Ιστορία γράφεται από τον ιστορικό μελετητή που βρίσκεται σε απόσταση από τα παρελθόντα γεγονότα, συλλέγει τα πεπραγμένα του χθες και προσπαθεί να τα εντάξει με βάση το αίτιο και το αιτιατό, μακριά από κάθε υποκειμενισμό και προσωπικές θέσεις. Ο λογοτέχνης από την άλλη πλευρά καταθέτει στο γραπτό έργο το τώρα, την σύγχρονη βιωματική εμπειρία με τα προσωπικά επιλεγμένα μέσα της τέχνης του, μετουσιώνοντας έτσι το γεγονός σε καλλιτεχνική δημιουργία. Δεν περιορίζεται από τις μεθόδους και τις νόρμες της επιστήμης καθώς η αυτοέκφραση αποτελεί για τον λογοτέχνη αυτονόητη και αυθόρμητη ανάγκη και τα μέσα που χρησιμοποιεί διαπλάθουν τον προσωπικό του κώδικα απόδοσης του περιεχομένου και επικοινωνίας με τον ‘άλλον’. Ότι τον περιβάλλει τον συγκινεί ή τον συγκλονίζει μετασχηματίζεται σε ποίηση κάθε μορφής και είδους, που είναι η ίδια η αλήθεια του.

Σ’ ένα κοινωνικό γίγνεσθαι με συνεχείς ανατροπές και μεταλλάξεις ο καλλιτέχνης – ποιητής παρατηρεί και βιώνει παράλληλα τα συμβαίνοντα που καταγράφει και ερμηνεύει με την αίσθηση και την διαίσθηση που τον διακρίνει. Ο σύγχρονος κόσμος που αλλάζει συνεχώς και βίαια του προκαλεί έντονες εσωτερικές συγκρούσεις, ανησυχία, αποτροπιασμό, αγωνία για ένα αβέβαιο αύριο αφού το όραμα για μία ανθρώπινη κοινωνία αξιών ολισθαίνει. Ο προσωπικός του κώδικας έκφρασης βρίσκεται αντιμέτωπος με ‘νεολογισμούς’, άγνωστους και δυσερμήνευτους, και καλείται να βρει τα κατάλληλα ποιητικά ‘εργαλεία’ για να αποδώσει αυτό το νέο ‘τώρα’, και ταυτόχρονα να αναδείξει τις διαχρονικές αξίες που αποτρέπουν τον όλεθρο και φωτίζουν τον δρόμο για ένα μέλλον ελπίδας. Ο σύγχρονος λογοτέχνης δεν τρέφει ουτοπίες αλλά δεν εγκαταλείπεται στην παθητική παρατήρηση των καταστροφικών ενεργειών που συντελούνται ερήμην του. Έχει επίγνωση της αποστολής της τέχνης του και δεν παραιτείται μπροστά στα παγκόσμια κοινωνικά δρώμενα που τραυματίζουν την συναισθηματική του ευαισθησία. Η αξιακή άλωση γίνεται πρόκληση και έναυσμα για τον λογοτέχνη-λειτουργό. Ίσως για λίγο σιωπά, συλλογίζεται, αναλογίζεται, προβληματίζεται και στοχοθετεί. Η πραγματικότητα που τον αγγίζει με τα θετικά ή αρνητικά της στοιχεία αναπόφευκτα τον εμπνέει και διαπνέει το έργο του, καθώς μεταφέρεται μέσα σ’ αυτό όλος ο περιβάλλων κόσμος.

Η λογοτεχνική πράξη δεν είναι ιστορική και κοινωνική καταγραφή που απαιτεί ακριβολογία και συναισθηματική αποστασιοποίηση. Είναι ιστορικό και κοινωνικό βίωμα που εμπλέκει και συναίσθημα και αξίες. Μπροστά σε οδυνηρές και επίπονες συνθήκες ο καλλιτέχνης δημιουργός-ποιητής εσωτερικεύει το προβληματικό ‘τώρα’, χρειάζεται σύμμαχο τον χρόνο έως ότου το συμβαίνον γίνει συμβάν και καταλήξει να μετουσιωθεί σε ποιητικό λόγο. Η διαδικασία της μετάπλασης του πραγματικού σε ποιητική δημιουργία αναδεικνύει το ιδεατό, καταλύει την αρνητική χροιά δυσάρεστων ανθρώπινων καταστάσεων αποτελώντας έτσι οδοδείκτη σκέψης και ζωής.