Scroll Top

” Η ποίηση είναι η γλώσσα της καρδιάς – Της Αλεξάνδρας Μπακονίκα

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία;

Η ποίηση χρησιμοποιεί μια ειδική λειτουργία της γλώσσας, τη συγκινησιακή, είναι η γλώσσα της καρδιάς. Είναι « ένας ελιγμός ευτυχίας ώστε να υπάρχουμε κάπως πιο αναπαυτικά δυστυχισμένοι», λέει ένας στίχος του ποιητή Καρούζου, ένας στίχος που ξεχωρίζει όχι για τη μαυρίλα, αλλά για την αίσθηση της βαθιάς ανθρώπινης παρηγοριάς.

Η ιδιαίτερη θέση των ποιητών στην κοινωνία βασίζεται στην πολύτιμη συνεισφορά τους να παρέχουν μια βαθύτερη, ενορατική, ματιά στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Εξερευνούν την ουσία της ύπαρξης, που βρίθει από επιθυμίες και πάθη. Φωτίζουν τον πιο σκοτεινό, επίφοβο, δυσπρόσιτο εαυτό μας, σε περιοχές ακραίες. Οι περιοχές αυτές επιτρέπουν στην ποίηση να παρουσιάσει ολοζώντανες τις μεγάλες στιγμές μας. Μεγάλες στιγμές είναι οι πραγματικές, οι αληθινές στιγμές του ανθρώπου, που κυρίως περιλαμβάνουν τον έρωτα, τη νοσταλγία, τη μνήμη, το λάθος, τις αδυναμίες. Βέβαια, οι ποιητές διατηρούν την αμφισβήτηση, κρατούν μια λοξή ματιά και σκοπιά πάνω σε πράγματα και καταστάσεις για να εντοπίσουν και να εξοβελίσουν κάθε ψέμα και υποκρισία, κάθε τι σαθρό και κίβδηλο. Οι ποιητές τείνουν και επιδιώκουν να μην αφήνουν κόχη του ανθρώπινου ψυχισμού ανεξερεύνητη, διευρύνοντας έτσι τους πνευματικούς μας ορίζοντες, που οδηγούν στην ολοκληρωμένη αλήθεια. Είναι οι τολμηροί μιας κοινωνίας που έχουν το χάρισμα και τις δυνάμεις να ρίχνουν ολόδροσα ρόδα για να ξορκίσουν τον τάφο που αναπόδραστα μας περιμένει.

Η τέχνη των στίχων είναι φωτιά, φωτιά που καταστρέφει το ψέμα και τις ποικίλες αυταπάτες, αλλά και φωτιά που θερμαίνει. Μέσα στο χάος και τη βεβήλωση, επιβιώνει η πίστη ότι η ποίηση προσφέρει ευωχία αισθημάτων ,καλαισθησία και πνευματική ανύψωση.

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση;

Η ποίηση, όπως και κάθε μορφή Τέχνης, πάντα έχει ιδιαίτερο ρόλο γιατί μας δίνει κάτι ουσιαστικό και πολύτιμο: μας δίνει στήριγμα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί καταθέτει και προσφέρει μια στάση ζωής. Στις δύσκολες μέρες μας με την κρίση του κορωνοϊού, αποζητούμε την ποίηση για να μας υποστηρίξει συναισθηματικά και διανοητικά. Πολλές φορές μου έρχεται στη μνήμη ένα πολύ αγαπημένο συγγενικό μου πρόσωπο. Ήταν σε μεγάλη ηλικία και βαριά άρρωστος, η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή. Μέσα στη δίνη της αρρώστιας του, σε κάποια διαλείμματα που ησύχαζε, άνοιγε και διάβαζε με αφοσίωση τα ποιήματα του Καβάφη. Οι στίχοι του Αλεξανδρινού του έγιναν δύναμη, κουράγιο και γαλήνη ψυχής.* Η Αλεξάνδρα Μπακονίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., όμως δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικών. Έχει εκδώσει 9 ποιητικές συλλογές. .Βιβλία της εκδόθηκαν στην Ινδία και στον Καναδά με ανθολογημένα ποιήματά της στα Αγγλικά. Ποιήματά της επίσης μεταφράστηκαν σε Γερμανικά, Σουηδικά, Αλβανικά, Κροατικά.