Scroll Top

Η ποίηση μπορεί να αποτελέσει το ψυχολογικό στήριγμα – Του Τόλη Νικηφόρου

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία; Ο ποιητής δεν ζει σε γυάλινο πύργο, ζει μέσα στην κοινωνία, ασκεί ένα επάγγελμα και μοιράζεται την καθημερινή ζωή, τις χαρές και τις λύπες της όπως κάθε άλλος άνθρωπος. Έχει όμως μια δωρεά, μικρή ή μεγαλύτερη, δωρεά που συνοδεύεται από την εντολή να εργαστεί σκληρά για την αξιοποιήσει και να τη μοιράσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Εκφράζει, δηλαδή, με την ιδιαίτερη και συχνά μαγική γλώσσα της ποίησης όσα αισθάνονται και πολλοί άλλοι και δεν μπορούν ή δεν τολμούν να εκφράσουν. Μιλάει για προσωπικές και κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις, απλώνει ένα χέρι, ανάβει ένα φως. Στον ισόβιο αγώνα για να εκφράσει με δύναμη και διαύγεια όλα όσα απασχολούν, προβληματίζουν και θίγουν τον ίδιο και την ανθρωπότητα αναλώνεται η ζωή του.
Το γεγονός ότι η ποίηση δεν έχει πρόσβαση στο ευρύτερο κοινό οφείλεται, όπως έχει αποδείξει η προσωπική μου εμπειρία, στο ότι δεν δίνεται στο ευρύτερο κοινό η ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την ποίηση και να εκτιμήσει την αλήθεια της, την ομορφιά της και τον παρήγορο λόγο της. Είναι εκπληκτική η ανταπόκριση των απλών ανθρώπων όταν κάποτε τους δίνεται αυτή η ευκαιρία.

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση;

Η ποίηση περνάει μέσα από την κοιλάδα των δακρύων, είναι ένα λουλούδι που ανθίζει τον χειμώνα και οι περίοδοι κρίσης είναι περίοδοι έξαρσης της ποιητικής δημιουργίας, άλλοτε άμεσης και άλλοτε έμμεσης και μακροπρόθεσμης. Στις περιόδους αυτές η ποίηση μπορεί να είναι η αγκαλιά που μας λείπει, ο πολύτιμος φίλος και ο αδερφός. Όπως οι γιατροί, οι νοσοκόμοι και το άλλο προσωπικό των νοσοκομείων δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για τη θεραπεία των ασθενών, η ποίηση μπορεί να αποτελέσει το ψυχολογικό στήριγμα των απείρως περισσότερων αναγκαστικά έγκλειστων στο σπίτι και μοναχικών ανθρώπων.

* ” Ο Τόλης Νικηφόρου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάστηκε κυρίως ως σύμβουλος οργάνωσης επιχειρήσεων. Ως σήμερα έχουν εκδοθεί 38 βιβλία του, 22 ποιητικά και 16 πεζογραφίας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 10 ευρωπαϊκές γλώσσες. Βραβείο μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας το 1989 και κρατικό βραβείο διηγήματος το 2009.