Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία;
Ο ποιητής είναι η «φωνή» του ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Ένας δέκτης μηνυμάτων και μετασχηματιστής ενός εσωτερικού φορτίου ενέργειας που τον προσδιορίζει και τον κατευθύνει μέσω της διαδικασίας της γραφής και της γλώσσας. Η γραφή είναι η πιο άμεση, η πιο εμπράγματη πράξη που μέσω της τέχνης, μιλά για τον κόσμο. Ο ποιητής μέσα στο πλήθος μιλά για τον άνθρωπο και είναι πράγματι ο άνθρωπος. Η τέχνη του λόγου είναι μια χρόνια δέσμευση. Δεσμεύει τον γράφοντα να αναλάβει να μεταγράψει το ανεκπλήρωτο όραμα του ανθρώπου, την συνειδητοποίηση της τραγικής συνθήκης και της θνητότητας, σε λόγο. Λόγο στοχαστικό, λυρικό, επικό, σατυρικό, δραματικό, ζωτικό. Είναι μια σχέση μοιραίου πάθους με πηγή έμπνευσης και σκηνικό την ίδια την κοινωνία – τον απέραντο κόσμο, το ίδιο το ποιητικό υποκείμενο μέσα στην κοινωνία και στον κόσμο.
Ο ποιητής, ο φύσει ποιητής -ο άνθρωπος που είναι ποιητής πριν ακόμη αρχίσει καν να γράφει-, υφίσταται την ασθένεια της εποχής του. Της κάθε εποχής. Του κάθε παρόντα χρόνου. Ταυτόχρονα, υφίσταται και την ομορφιά της εποχής. Η κάθε εποχή λοιπόν, αντλεί και παράγει αυτή την ασθένεια αλλά και την ομορφιά από τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο ποιητής ως ευαίσθητος και ευαισθητοποιημένος παρατηρητής και ιχνηλάτης της κοινωνίας, επηρεάζεται και ο ίδιος από αυτή την ηδονή της ομορφιάς γύρω του αλλά και την οδύνη της ασθένειας, της νοσηρότητας των καιρών. Παρεμβαίνει -μέσω μιας γλώσσας που δεν του δίνεται εύκολα-, δίχως ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Αποκαλύπτει και ανακαλύπτει τον άνθρωπο πρωτίστως, μέσα από τον ίδιο του τον εαυτό. Μέσα από εκείνο το αιώνιο αίτημα, να καταφέρει να ερμηνεύσει, να διατυπώσει, να καταγράψει με όρους τέχνης αυτή τη νέα θέαση του εαυτού του και του κόσμου.
Σήμερα, υπάρχει μια διάχυτη ποιητική διάθεση από πολλούς. Στιχάκια και ποιήματα στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε περιοδικά, βιβλία, στους δρόμους. Ένας δημιουργικός πλουραλισμός από την μια και μια σπατάλη – ανάγκη αυτοπροβολής από την άλλη.
Όμως η πραγματική ανάγκη των ποιητών δεν έγκειται στην σπατάλη τους, αλλά στην αξίωση μιας γλώσσας που οι ποιητές δημιουργούν για την γενιά τους ως συνθήκη ελευθερίας της εποχής τους. Της κάθε εποχής.
Θα πρέπει ο ποιητής να σιωπήσει για λίγο. Να αφουγκραστεί αυτή την ερήμωση της πόλης, των αστικών κέντρων. Να επαναπροσδιορίσει την θέση του και την θέση της ποίησης μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Πιστεύω πως η εποχή μας είναι μια σπουδαία ευκαιρία για σκέψη, ενδοσκόπηση και ανα/γνώση της τέχνης από διαφορετικό πρίσμα.