Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην κοινωνία;
Οι ποιητές, ανάλογα με τη νοητική, συναισθηματική και πνευματική σκευή τους, είναι δέκτες και αγωγοί μηνυμάτων της εκάστοτε κοινωνίας, του ιστορικού χρόνου, των ανθρώπινων αισθήσεων και αισθημάτων αλλά και του σύμπαντος. Μέσω της γλώσσας, με το δικό του τρόπο ο καθένας, μας φανερώνουν αυτά που δε θέλουμε, δεν μπορούμε ή δεν προλαβαίνουμε να αντιληφθούμε και να βιώσουμε. Ο ποιητής παρατηρεί τον κόσμο και επιχειρεί κάθε φορά να νοηματοδοτεί, μέσα στον εφήμερο ιστορικό χρόνο της ύπαρξής του, εκ νέου την ανθρώπινη κατάσταση σε όλο το εύρος και την ποικιλομορφία της, με ενσυναίσθηση, δημιουργική φαντασία, εναργή κρίση και διαίσθηση. Πασχίζει διαρκώς να αναδεικνύει τη συνθετότητα της πραγματικότητας και τις πολλαπλές εκδοχές της, εμπνέοντας μια πιο ανοιχτή, πολύπλευρη, συχνά ανατρεπτική στάση απέναντι στη ζωή και τα πράγματα, μακριά από κέντρα εξουσίας, με γνώμονα πάντα την ηθική και πολιτική ελευθερία. Το ανείπωτο είναι πάντα η σκιά του ποιητή.
Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού, έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση;
Η σημερινή κρίση απείλησε παγκοσμίως τα βιολογικά μας θεμέλια με έναν αόρατο δια γυμνού οφθαλμού εχθρό, ο οποίος, πέρα από το φόβο για τη ζωή μας, πρωτίστως προσβάλλει και απειλεί τη σχέση με το συνάνθρωπο, αφυπνίζει πρωτόγονες ενοχές, μεταβάλλοντάς μας σε δυνάμει θύτες του άλλου. Προκρίνει συνεπώς μια αμυντική ιδιώτευση, εξαιρετικά επικίνδυνη για τα κοινωνικά θεμέλια της ανθρώπινης ζωής. Η ποίηση και κάθε τέχνη όμως, όταν δεν κοινωνείται, αποδυναμώνεται. Χωρίς το συνάνθρωπο αίρεται το αίτημα της κάθε τέχνης.
* Η Βικτωρία Καπλάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και εργάζεται στη Δημόσια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές : «Ήχοι-Απόηχοι» το 2007, «Λευκές Συνομιλίες» το 2010, «Σημείο Φυγής» το 2013 και «Η Άγνωστη φίλη» το 2015, όλα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Σε λογοτεχνικά περιοδικά δημοσιεύει μεταφράσεις ποιημάτων και κριτικά σημειώματα.