Scroll Top

Φιλαρέτη Βυζαντίου, Πυρ εσώτερον – Παρουσίαση από τον Δημήτρη Βαρβαρήγο

Η Φιλαρέτη Βυζαντίου -λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Φ. Ιωάννου- φιλόλογος καθηγήτρια, υπότροφος στη φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, εμφανίζεται στα ελληνικά γράμματα με την ποιητική συλλογή «Πυρ εσώτερον».
Με την πρώτη της ήδη ποιητική κατάθεση (78 συνολικά ποιημάτων) δείχνει την δυναμική της αυτοτέλεια που δεν αρκείται στη λεπτή περιγραφή της φαινομενολογίας της ερωτικής εμπειρίας, όπως συχνά συμβαίνει με αυτό το σοβαρό κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου.
Η Φιλαρέτη, εμβαθύνει αναζητώντας τα αίτια συχνά υποσυνείδητα που την προκαλούν και συλλαμβάνει εκφράζοντας το άρρητο σ’ αυτό κεφάλαιο των διαπροσωπικών σχέσεων με παραδεκτό τρόπο και δίχως δισταγμούς βάζοντας τις συναισθηματικές βάσεις των πρακτικών εμπειριών στα μάτια των υπαρξιακών της αισθητηρίων, όπως σε κάποιο παιδί, που όλα τα δυνατά και πρωτόγνωρα καταγράφονται μέσα του με ανεξίτηλα χρώματα.
Την άλφα βήτα της Άνοιξης
ποτέ μου δεν την έμαθα ολάκερη

Με προσεκτική και συναισθηματική μάτια με τις διαστάσεις της ατομικότητας της εσωτερικής της εφόρμησης και του φανταστικού των αισθημάτων προκαλεί με την ποίηση της μία ένταση να σε παρασύρει στο δικό σου συναισθηματικό κόσμο.
Στα ποιήματά της ξεχωρίζεις εμπειρίες από εξαιρετικά οδυνηρά περιστατικά για τη στιγμή που βιώνεις έναν χωρισμό, μία απώλεια συναισθηματική που σε κάνει να νιώθεις έντονα τη μοναδικότητα σου εκείνη τη στιγμή.
Με αυτή τη δυναμική γράφει με την συνειδητοποίηση, όχι μόνο πόσο αδύνατη είναι η οποιαδήποτε σχέση, αλλά και πόσο ιδιαίτερη είναι η κατάσταση της μοναξιάς.
Έσω καθίζηση
Χαμηλά έστρωσα να αναπαύσω την ψυχή μου

Με γραφή ως άλλος αναζητητής της αλήθειας και με λόγο που ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού, τείνει με λυρικό ρεαλισμό προς την απογύμνωση των πραγμάτων, με μια τάση ν’ ασχοληθεί με δύσκολα και σκληρά θέματα που παρουσιάζουν τη ζωή να διχάζεται ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, στο καλό και το δύσκολο.
Λυγμός
Μου άρεσε κάθε βράδυ
να σου διαβάζω λίγους στίχους

Η σαγήνευση είναι το αγαπημένο όπλο σε κάθε σχέση. Ο στόχος και των δύο είναι να κατακτήσουν τον άλλο προκαλώντας έναν ψυχολογικό παράγοντα που είναι άγνωστος.
Μετά αγρίεψαν τα μέσα μου
και ζητούσαν φωτιές

Το αίσθημα της ενοχής δημιουργείται τη στιγμή που διεγείρεται μία ατομική προσωπική διάσταση. τα πρώτα βήματα προς την αυτονομία στον κόσμο της φύσης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο
Κάθε βράδυ
πάντα την ίδια ώρα
στον αστερισμό της Απόγνωσης
πεθάναμε μαζί

Στίχοι που αντιπροσωπεύουν την πιο αληθινή έκφραση της πνευματικής της ύπαρξης, θέτοντας τον εαυτό της με αυθεντικότητα στις παρορμήσεις της ψυχής, που σχεδόν πάντα προέρχονται ετούτες ως εμπειρίες ταύτισης ενός απόλυτου προσωπικού βιώματος.
Η νύχτα περπατάει σκεφτική
Στήνω παγίδες στον έρωτα

Πολλές υπαρξιακές τραγωδίες συνδέονται με αυτή την επιλογή ζωής. Στην πραγματικότητα οι σύντροφοι έχουνε επιλογή που τους προσφέρει μεν την ευκαιρία να συλλάβουνε τις πιο μύχιες και βαθιές πλευρές των πραγμάτων, αλλά συγχρόνως τους στερεί την ανθρώπινη ζεστασιά στις ανθρώπινες σχέσεις που είναι ζωτικό στοιχείο της ζωής.
Άφλεκτη βάτος ποτέ δεν υπήρξε κανένας έρωτας

Στον αντίποδα του έρωτα η μοναξιά η οποία ζει μέσα του και καιροφυλαχτεί να εμφανιστεί. Κι αυτός -ο έρως-, δυστυχώς αντί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη, μπορεί να παραλύσει κάθε μοναδικότητα.
Δεν αντέχει η καρδιά να μπαλώνει αυταπάτες

Είναι στον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων δοσμένη η ανελέητη μοναξιά και συχνά τη νιώθουμε μέσα στην ανθρώπινη συντροφιά, μέσα στο κοινωνικό σύνολο, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και αυτό προκαλεί αληθινή οδύνη κάθε φορά που γίνεται αισθητή η έλλειψη συνοχής στις αληθινές σχέσεις.