Scroll Top

Κύριε πρωθυπουργέ, τολμήστε. Τώρα. – Του Γιώργου Δουατζή

Κύριε πρωθυπουργέ,

Γνωρίζουμε όλοι ότι η σημερινή πανδημία εξ αντικειμένου θα περάσει. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι θα αφήσει πίσω της. Δεν γνωρίζουμε τις διαστάσεις της κρίσης που επέρχεται και τροφοδοτεί την ανασφάλεια των πολιτών. Όπως δεν γνωρίζουμε αν, ήδη και πώς, έχετε κινητοποιηθεί για την επόμενη μέρα, πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι οι Έλληνες.

Βλέπουμε ότι κλονίζεται η παγκόσμια οικονομία, ότι διασπάται οδυνηρά ο κοινωνικός ιστός, ότι εξυφαίνεται αρνητικά μία ταξική αναδιάρθρωση. Ξέρουμε ότι οι ισχυροί θα προσπαθήσουν να υποτάξουν τους αδύναμους, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Οσμιζόμαστε τους πολλαπλούς κινδύνους. Η πολιτική κεκλεισμένων των θυρών δεν έχει χώρο πια, με τις συνθήκες που διαμορφώνονται τώρα και ακολούθως θα διαμορφώσουν το άμεσο μέλλον της χώρας.

Γνωρίζετε, ότι οι ηγέτες στις κρίσεις δείχνουν την επάρκειά τους. Και επαρκείς είναι οι ηγέτες που δεν έχουν κομματικές αγκυλώσεις και ορθώνουν ανάστημα στις κρίσιμες στιγμές, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, στιγμές που απαιτούν πανεθνική εγρήγορση. Σας έτυχε η πικρή συγκυρία να είστε ο ηγέτης, ο οποίος καλείται να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία. Είναι προφανές, ότι δεν μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας στο υφιστάμενο ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό, ούτε σε παλαιές συνταγές.

Τα καίρια ερωτήματα τώρα είναι: Θα καταφέρετε την απαιτούμενη ουσιαστική εθνική συνεννόηση-συμφιλίωση-συσπείρωση; Θα γυρίσετε την πλάτη στο διχαστικό παρελθόν και στο αναμάσημα των λαθών του παρελθόντος; Θα κινηθείτε πέραν στερεοτύπων, κομματικών μηχανισμών και δεσμεύσεων; Έχετε σχέδιο διάσωσης της χώρας; Αύριο, τι μας περιμένει;

Μοναδικό όπλο σας είναι η αξιοποίηση των δυνάμεων που διαθέτει ο Ελληνισμός όπου γης, σε επίπεδο τεχνογνωσίας σε όλους τους νευραλγικούς -οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά- τομείς. Η καταγραφή του τι συμβαίνει τώρα, πάνω-κάτω είναι γνωστή. Πρέπει άμεσα να εξεταστούν εκδοχές εξόδου από την πολλαπλή κρίση που βαθαίνει μέρα τη μέρα. Η έξοδος είναι εφικτή μόνον με οπλοστάσιο τη γνώση που κατέχουν σε κάθε τομέα οι άξιοι του τόπου. Μόνον με ουσιώδη εξέταση του είναι, του γίγνεσθαι και εγκατάλειψη του σαθρού πολιτικού φαίνεσθαι. Τώρα.

Θα έπρεπε ήδη να έχει συγκροτηθεί ένα “Συμβούλιο σοφών” με επιμέρους ομάδες εργασίας, πέραν κομματικών προτιμήσεων, με εξέχοντες Έλληνες επιστήμονες και τεχνοκράτες νευραλγικών ειδικοτήτων από όλο τον κόσμο. Κτήτορες της απαιτούμενης γνώσης, οι οποίοι θα εργαστούν εντατικά στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής προς αξιοποίηση όλων των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, θα επεξεργαστούν σενάρια αντιμετώπισης της κρίσης και θα επανασχεδιάσουν τη λειτουργία βασικών τομέων της ζωής μας, ζωής που θέλει εκ βαθέων ανασύσταση. Τους χρειαζόμαστε τώρα όλους: Γνώστες υψηλής τεχνολογίας, οικονομολόγους, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, διπλωμάτες, διεθνολόγους, κοινωνιολόγους, ψυχιάτρους, νομικούς, εργατολόγους, επιχειρηματίες και πολλούς άλλους.

Πρέπει τώρα να διασωθεί η ρημαγμένη αξιοπρέπεια του πολίτη. Αξιοπρέπεια, που έχει βασικό συστατικό το δικαίωμα όλων στην Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία. Τολμήστε αναδιανομή του πλούτου για να χτυπηθεί η φτώχεια, η ανεργία, η δυστυχία των πολλών, για να σταματήσει ο ύποπτος πλουτισμός των ολίγων, για να θωρακιστεί η χώρα. Αξιοποιείστε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αγνοώντας τα κελεύσματα των ξένων που μας θέλουν εξαρτημένους και κατάφεραν να αδρανοποιήσουν δυνάμεις και στους τρεις τομείς της εγχώριας παραγωγής (πρωτογενή, μεταποίησης και υπηρεσιών). Έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, έχουμε τις παραγωγικές δυνάμεις. Ας τις διεγείρετε γόνιμα.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπατε: «Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!». Κανείς δεν διαφωνεί. Η ώρα είναι τώρα. Όμως, θα θέλαμε πολύ να γνωρίσουμε αυτές τις γενναίες αποφάσεις σας.

Τολμήστε τώρα να διώξετε την απειλή και τον φόβο από την ψυχή των Ελλήνων και κηρύξτε εθνική πανστρατιά στο όνομα των επερχόμενων γενεών, που τους αξίζει μια καλύτερη ζωή. Η ιστορία θα σας κρίνει. Τολμήστε τώρα.

*Ο Γιώργος Δουατζής είναι ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος