Scroll Top

Στην κοινωνία μας ο ποιητής δεν έχει καμία λύση – Του Ζαχαρία Στουφή

Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η θέση του ποιητή στην καθημερινότητα της κοινωνίας;

Το γεγονός ότι η ποίηση δεν έχει λεφτά, δηλαδή ο ποιητής δεν κερδίζει χρήματα από όλο αυτό, αυτόματα την κάνει μία τέχνη καθαρή. Αυτό σημαίνει ότι ο ποιητής μπορεί να μιλάει για όλα αυτά που δεν λέγονται, συνεπώς, ο ποιητής έχει εξέχουσα θέση στην κοινωνία αφού, είναι ο ηθικός ρυθμιστής και προστάτης του ανθρώπινου ιδεώδους. Τι γίνεται όμως όταν η κοινωνία δεν προσανατολίζεται στην πνευματική της υπόσταση, αλλά έχει ως προτεραιότητα το χρήμα; Τότε -δηλαδή τώρα- ο ποιητής, είναι ένας αποτυχημένος άνθρωπος που δεν παράγει ούτε καταναλώνει και με τη στάση ζωής του και τα γραφόμενα του γίνεται ενοχλητικός και δυσάρεστος στο κοινωνικό σύνολο. Οπότε στην κοινωνία μας ο ποιητής δεν έχει καμία θέση αλλά ούτε και ο ποιητής ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους κοινωνία. Σαν ένας διώκτης της ηλιθιότητας, που καμία μορφή εξουσίας δε την συμφέρει η ύπαρξή του.

Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή του κορωνοϊού έχει ιδιαίτερο ρόλο η ποίηση ;

Στην ιστορία της ανθρωπότητας οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, απλά η κρίση του κορωνοϊού μας φέρνει αντιμέτωπους με την ιδέα του θανάτου μας, που σημαίνει ότι μας φέρνει αντιμέτωπους με την ποιότητα της ζωής μας και τελικά με τους ίδιους τους εαυτούς μας. Η ποίηση είναι ένα εντελώς ακίνδυνο εργαλείο για να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τέτοιες καταστάσεις και να κερδίσει την αυτογνωσία, θα την παρομοίαζα με εμβόλιο του μυαλού, που τα αντισώματα του προστατεύουν τον άνθρωπο από τους ψεύτικους κόσμους που κατά καιρούς του επιβάλλουν. Θεωρώ πως, όποιος δεν έχει αυτά τα αντισώματα στο μυαλό του είναι τελειωμένος, με ή χωρίς κορωνοϊό. Σε αυτή την περίοδο κρίσης που διανύουμε, αν η ποίηση παίξει κάποιο ρόλο θα μπορούμε να το ξέρουμε μετά το πέρας της κρίσης. Εγώ πάντως εκτιμώ πως όχι, δεν έχει παίξει, ούτε θα παίξει ρόλο η ποίηση. Ο κόσμος είναι μαστουρωμένος με ναρκωτικά και τηλεόραση.

* Ο Ζαχαρίας Στουφής γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1974. Έχουν εκδοθεί είκοσι δύο βιβλία του, ποίηση, διήγημα, θανατολογία. Τα δύο τελευταία βιβλία του “Ο τάφος του διαόλου, νουβέλα 2019” και το “Όταν ήμουν παιδί έσφαζαν τα ζώα μπροστά μου, ποίηση 2020” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΑΩ.