Scroll Top

Κωνσταντίνος Σύρρης – “Οι Αργοναύται”

Η Αργοναυτική εκστρατεία αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους μύθους της Ελληνικής αρχαιότητας, κατέχοντας την ίδια θέση με τα Ομηρικά έπη και τους άθλους του Ηρακλέους.

Σκοπός της Αργοναυτικής εκστρατείας ήταν να παραδοθεί στον βασιλιά Πελία το Χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα (Αία) η οποία βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα.
Το Χρυσόμαλλο δέρας προερχόταν από το κριάρι, στο οποίο ανέβηκε ο Φρίξος, για να ξεφύγει από τον πατέρα του, βασιλιά του Ορχομενού της Βοιωτίας και την μητριά του που ήταν έτοιμοι να τον θυσιάσουν. Ο Φρίξος τελικά έφθασε στην αυλή του βασιλιά Αιήτη, ο οποίος τον δέχθηκε με τιμές και του έδωσε την κόρη του για γυναίκα. Όταν ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι στον Δία, χάρισε το δέρμα του στον Αιήτη, ο οποίος το κρέμασε σε μια βαλανιδιά στο άλσος του Άρη και τοποθέτησε έναν δράκοντα να το φυλά.
Αιτία της αργοναυτικής εκστρατείας ήταν η ακόλουθη: Ο βασιλιάς Πελίας της Λοκρίδας στην Θεσσαλία, είχε λάβει χρησμούς ότι θα σκοτωθεί από έναν απόγονο του Αιόλου ο οποίος θα φορά ένα σανδάλι (μονοσάνδαλος). Όταν ο Πελίας είδε τον Ιάσονα να φοράει ένα σανδάλι στο δεξί του πόδι, για να τον απομακρύνει του έδωσε εντολή να φέρει πίσω το Χρυσόμαλλο δέρας.

Όταν ο Ιάσων τους άνδρες μάζεψεν τους εκλεκτούς,
τον σκοπόν του μακρινού τους ταξιδιού να εξηγήσει,
δεν λησμόνησε τούτο να πει:

“Το χρήμα και ο πλούτος σε κανέναν δεν θα λείψει”.

Και τότε ζητωκράυγασεν το πλήθος.
Παντού ιαχαί, επευφημίας μαρκόσυρτος ήχος.

Μα φυσικά.

Ποιός τον πλούτο ηρνήθηκεν;
Το χρυσόμαλλον δέρας άπαντες δοξάζουν.
Δεν είναι δα και μικρόν πράγμα.
Το δέρας όλον τον βίον τους θα αλλάξει…

Πίνακας: Αργοναύτες –  William Russel Flint 1880-1969